Expedice do světa farmářů a sedláků roku

Sdílejte článek
Expedice do světa farmářů a sedláků roku

Expedice míří do světa, kde se rodí dobré jídlo. Spousta  z nás si téměř vždy po novém roce dává závazek, že bude jíst zdravě - někteří proto, aby zhubli, jiní proto, aby se cítili lépe a v kondici. Jenže - co je to „jíst zdravě“? Nemusí to být vůbec přísná dieta založená na klíčcích a syrové zelenině, ani to nemusí být potraviny, označené předponou bio.

Každý odborník na výživu dnes razí heslo, že opravdu zdravé a dobré jídlo by mělo být co nejméně průmyslově upravené, nemělo by k nám putovat z velké dálky a mělo by pocházet spíš z menších statků a farem, než z velkých agroholdingů. A abychom se v tom, co jíme, lépe zorientovali, existuje už 20 let soutěž Farma roku.

A my se za finalisty 20tého ročníku dnes vypravíme, abychom si ukázali, jak se rodí potraviny, které našemu tělu prospějí a pomohou. Jak se rodí výborné jahody a ovoce a zelenina u Hančů ve Vraňanech na Mělnicku? V čem spočívá kouzlo mléčné biofarmy rodiny Kropáčkových z Nelepče na Tišnovsku? A jak hospodaří sedlák Daniel Pitek na stráních pod Milešovkou?

Audioreprotáž si můžete poslechnout  ZDE. 

Autoři: Markéta Ševčíková, Josef Kluge

Přečteno: 1 808x