NKÚ: Stát v podpoře zpracování zemědělských produktů dotoval hlavně velké firmy

ČTK
Sdílejte článek
NKÚ: Stát v podpoře zpracování zemědělských produktů dotoval hlavně velké firmy

Ministerstvo zemědělství (MZe) a Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) v podpoře zpracování zemědělských produktů dotovaly především velké firmy s desetimilionovými až stamilionovými zisky, ačkoliv podpora měla směřovat přednostně malým podnikům, uvedl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Ministerstvo podle něj nesledovalo a nevyhodnocovalo hospodárnost, účelnost ani přínosy vynakládání národních dotací a při poskytování evropských dotací neověřovalo, zda podpořené projekty přinesly požadované inovace. Ministerstvo v reakci uvedlo, že v minulosti nebyly některé programy nastaveny správně, strategický plán upravilo.

NKÚ kontroloval, jak ministerstvo zemědělství a Státní zemědělský intervenční fond nakládaly v letech 2018 až 2021 s penězi státu a EU určenými na podporu zpracování zemědělských produktů. Kontroloři zjistili, že ačkoliv podpora měla podle strategie MZe i evropského dotačního programu směřovat přednostně mikropodnikům a malým a středním podnikům, ministerstvo pro ně žádný národní dotační program v uvedených letech nepřipravilo. Naopak vyhlásilo program na zvyšování konkurenceschopnosti určený pouze pro velké zpracovatelské podniky. V uvedených letech z něj ministerstvo velkým podnikům vyplatilo 1,7 miliardy korun. "U evropských dotací nastavilo MZe takové podmínky čerpání, že malé a střední podniky měly zájem jen o jednu ze čtyř investičních operací," uvedl NKÚ.

MZe a SZIF rozhodovaly podle kontrolorů o poskytnutí dotace, aniž po žadatelích požadovaly doložení jejich tvrzení o přínosu navržených investic. U vybraných příjemců dotací NKÚ zjistil, že každoročně investují do obnovy a modernizace technického vybavení svých provozoven stovky milionů korun. "Každoročním opakovaným čerpáním národních dotací z rozpočtu MZe vzniká podle NKÚ riziko tzv. efektu mrtvé váhy, tedy situace, kdy by příjemci investovali i bez veřejné finanční podpory," podotkli kontroloři.

Podle ministerstva kontrola ukázala, že některé programy v minulosti nebyly nastaveny správně. "Potvrdilo se tedy to, co jsem říkal od svého nástupu - řada dotací v minulosti směřovala ve prospěch velkých podniků na úkor malých a středních. I proto jsme v loňském roce věnovali enormní úsilí změně Strategického plánu SZP, který jsme upravili tak, abychom efektivněji podpořili menší a střední podniky", reagoval ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Zdroj: ČTK

Přečteno: 351x