Asociace sdružující drobné farmáře podporuje Nerudovou, Pavla a Fischera

ČTK
Sdílejte článek
Asociace sdružující drobné farmáře podporuje Nerudovou, Pavla a Fischera

Asociace soukromého zemědělství ČR, která sdružuje hlavně drobné farmáře, v prezidentské volbě podporuje Petra Pavla, Danuši Nerudovou a Pavla Fischera. ČTK to řekl předseda asociace Jaroslav Šebek. Trojici kandidátů už dříve vyjádřila podporu vládní koalice Spolu. Agrární komora ČR zůstává v prezidentské volbě apolitická.

Podle Šebka je na místě, aby se asociace k prezidentské volbě vyjádřila i proto, že prezidentská volba ovlivní Česko v následujících letech. Asociace s trojicí kandidátů na svém webu zveřejnila i rozhovory, ve kterých se jich ptali například na témata spojená se zemědělstvím, životním prostředím nebo životem lidí na venkově.

„Chceme zásadní změnu,“ uvedl Šebek s tím, že asociace si rozhodně nepřeje v prezidentské funkci předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, který je pro ni nepřijatelný. Pokud by postoupil do druhého kola, podpoří jeho protikandidáta. V případě, že by se druhého kola dostali Pavel, Nerudová nebo Fischer, asociace podpoří oba stejně.

Asociace soukromého zemědělství ČR sdružuje spíše menší farmáře a má 7500 členů. Uvádí, že tyto podniky hospodaří na zhruba 40 procentech zemědělské půdy a vytváří zhruba čtvrtinu zemědělského HDP.

Prezident Agrární komory Jan Doležal ČTK řekl, že komora je apolitické profesní sdružení různě zaměřených i různě velkých podniků. „Její vedení nekomentuje politické preference, ani se nezapojuje do volební kampaně žádné politické strany či politického uskupení. Rádi zprostředkujeme prezidentské kanceláři pohled odborné veřejnosti na problematiku tuzemského zemědělského sektoru, ať již volby vyhraje kterýkoliv z uchazečů o prezidentský úřad,“ doplnil.

Z průzkumu Hospodářské komory vyplynulo, že 31 procent jejích členů by volilo Pavla, zhruba čtvrtina Nerudovou a deset procent by volilo Fischera. Babišovi by dalo hlas devět procent členů komory.

Zdroj: ČTK

Přečteno: 362x