Sněmovna podpořila zrušení zákona o zemědělských skladních listech

ČTK
Sdílejte článek
Sněmovna podpořila zrušení zákona o zemědělských skladních listech

Poslanecká sněmovna dnes v úvodním kole podpořila vládní návrh na zrušení zákona z roku 2000 o zemědělských skladních listech. Zákon by měl přestat platit k 1. lednu příštího roku. Vláda návrh na zrušení zákona zdůvodnila svým programovým prohlášením. V něm mimo jiné píše, že zruší, co je v českém právu zbytečné nebo přestalo dávat smysl - povinnosti, razítka i samotné zákony. Kabinet uvádí, že zákon se ve větším rozměru uplatňoval pouze první tři roky své existence.

Zákon o zemědělských skladních listech upravuje podmínky vydávání těchto listů ke zboží uloženému ve veřejných skladech. Zemědělský skladní list je podle tohoto zákona cenný papír, který představuje vlastnické a zástavní právo ke zboží uskladněnému ve veřejných skladech. List vystavoval provozovatel skladu proti přijetí příslušných plodin a držitelé mohli těmito listy ručit za bankovní úvěry. Mělo to zemědělcům pomoci snáze získávat úvěry.

"Poslední článek v odborném tisku o existenci zemědělských skladních listů byl uveřejněn v červenci roku 2003, a to v časopisu Zemědělec, a i tehdy v tomto článku bylo konstatováno, že úvěry na cenné papíry v podobě zemědělských skladních listů poskytuje jediná banka, a že v naprosté většině se touto cestou dostávají k finančním prostředkům obchodní firmy a zemědělci pouze okrajově," stojí v důvodové zprávě.

Vláda také poukazuje na to, že stále víc zemědělců v prvovýrobě se stává vlastníky pozemků. "Banky přitom zpravidla preferují zástavu ve formě nemovitostí ve vlastnictví toho, komu se bankovní úvěr má poskytnout. Již značnou dobu tedy prakticky problém v případě zájmu získat pro zemědělce bankovní úvěr neexistuje," uvádí důvodová zpráva.

nlm rdo

Zdroj: ČTK

Přečteno: 376x