Pěstební technologie béru italského

Sdílejte článek
Pěstební technologie béru italského

Jedním z hlavních řešení v současné době se uvádí šlechtění a výběr odolnějších druhů a odrůd, které se lépe přizpůsobí dostupnosti vody v půdě a které budou odolnější vůči novým klimatickým podmínkám. Cílem předkládané pěstební technologie je nabídnout zemědělské praxi alternativní plodinu bér italský /vlašský/ [Setaria italica (L.) Beauv.] s českými vyšlechtěnými odrůdami, které jsou vhodné do stále více se měnících podmínek prostředí České republiky.

Tato plodina nabízí vhodnou alternativu k současně pěstovaným obilninám jako zdroj suroviny pro lidskou bezlepkovou dietu, ale i vhodný materiál pro výrobu biomasy nebo krmiva pro zvířata, ale i další možnosti využití např. v krajinářské architektuře. Velmi pozitivní efekt na vzniku ověřené technologie je, že se na tvorbě předložené publikace  podíleli jak vědečtí pracovníci, akademičtí pracovníci, tak i kolegové ze zemědělské praxe, studenti vysokých a středních odborných škol, za což jim patří velké poděkování.

Publikaci „Pěstební technologie a praktické využití českých vyšlechtěných odrůd béru italského RUBERIT a RUCEREUS“ (Ing. Jiří Hermuth a kol.) si můžete stáhnout zde.

Autor: Jan Klír
Zdroj: www.vurv.cz

Přečteno: 580x