Sedláci se shodli. Babiš je pro ně zlo, jednoznačně podporují a volí Petra Pavla

Forum24.cz
Sdílejte článek
Sedláci se shodli. Babiš je pro ně zlo, jednoznačně podporují a volí Petra Pavla

Sedláci a menší zemědělci mají jasno. Svůj hlas dají v druhém kole prezidentské volby Petru Pavlovi. Pro farmáře je to podle aktuálního vyjádření Asociace soukromého zemědělství jednoduchá volba. Drobní zemědělci mají dlouhodobé problémy s Andrejem Babišem, jeho politikou a především jeho chováním v byznysu.

„Jsme přesvědčeni o tom, že jde o kandidáta, který nebude dosaženou úroveň svobodné společnosti a prozápadní orientace naší země bořit, ale naopak ji bude rozvíjet,“ říká na adresu Petra Pavla Jaroslav Šebek, předseda Asociace soukromého zemědělství. Organizace, která sdružuje malé a střední sedláky a zemědělské firmy. Převážná většina členů má negativní zkušenost s komunisty, jejich předci přišli v padesátých letech o veškerý majetek a mnozí skončili ve vězení, nebo alespoň vystěhovaní na druhém konci republiky.

Přesto mají jasno. Volí Pavla, protože s Babišem mají nepěkné zkušenosti. „Jsme přesvědčeni také o tom, že pro většinu ostatních svobodných sedláků v naší zemi je Andrej Babiš pro funkci prezidenta republiky se svou minulostí, ale i současným jednáním naprosto nepřijatelná osoba. Máme mnoho praktických zkušeností s tím, kolik místních i strukturálních problémů klasickým zemědělcům, rodinným farmám a vůbec českému venkovu způsobil za dvě desetiletí, během kterých celý zemědělský sektor přes svoje firmy i jako politik významně ovlivňoval. Nechceme, aby podobné zlo páchal i jako nejvyšší ústavní představitel. Chceme svobodný a životaschopný venkov, proto jako sedláci volíme Petra Pavla,“ shrnul Jaroslav Šebek.

Kromě mnoha dalších témat se drobní zemědělci dostali do ostrého střetu s Babišem a jeho pojetím zemědělství před několika měsíci. Babišova vláda totiž nestihla odsouhlasit nový Strategický plán společné zemědělské politiky. A nová vláda Petra Fialy se k dokumentu, který vznikal rok a půl na ministerstvu zemědělství pod vedením exministra Tomana, postavila zcela jinak než Babišova garnitura.

Zjednodušeně, uvedený Strategický plán totiž jasně určuje, jakým poměrem půjdou dotace do zemědělství do malých farem a k velkým zemědělcům a agrokombinátům. Zatímco Babišova vláda připravovala onen pětiletý plán tak, aby šlo co nejvíce dotací podnikům Babiše, Tomana a dalších agrobaronů, nová vláda Petra Fialy vyslyšela volání sedláků a pomohla jim prosadit jejich návrhy do Strategického plánu.

Autor: Michal Závada

Přečteno: 575x