Náhrada kolostra pomáhá telatům zotavit se z průjmu

Sdílejte článek
Náhrada kolostra pomáhá telatům zotavit se z průjmu

Přidání náhražky mleziva do náhražky mléka může pomoci telatům rychleji se vyléčit z průjmu. Léčba má také pozitivní vliv na růst. Ukazuje to experiment, který provedli vědci z University of Guelph v Kanadě na farmě pro chov telat v provincii Ontario. Telata, kterým byla podávána směs mléčné náhražky a náhražky mleziva po dobu čtyř dnů při průjmu, rostla téměř o 100 gramů denně rychleji než telata, která byla krmena pouze mléčnou náhražkou. Výzkum byl realizován u holštýnského skotu, ale výsledky by měly být využitelné i v případě masných plemen.

Náhrada kolostra v náhražce mléka

Vědci rozdělili telata s průjmem do tří skupin. První skupina dostávala 2,5 litru mléčné náhražky o koncentraci 130 gramů prášku na litr dvakrát denně po dobu čtyř dnů. Druhá skupina nejprve užívala 2,5 litru směsi mléčné náhražky (65 gramů prášku na litr) a sušené náhrady mleziva (rovněž 65 gramů na litr) dvakrát denně po dobu dvou dnů. V následujících dvou dnech dostávala tato telata opět pouze 2,5 litru mléčné náhražky dvakrát denně (130 g na litr). Třetí skupina telat dostávala stejnou směs mléčné náhražky a mleziva jako druhá skupina, ale tato směs jim byla podávána o dva dny déle.

Rychlejší léčba s náhradou kolostra

Telata z první skupiny byla vyléčena z průjmu v průměru po 3,5 dnech. Telata z druhé a třetí skupiny se uzdravila rychleji, a to v průměru po 2,75 dnech. Kromě toho, odchylky v době potřebné k uzdravení byly podstatně kratší u telat, která dostávala náhradu mleziva po dobu čtyř dnů. Ve druhé skupině se pohybovala mezi 0,5 a 11 dny, ve třetí skupině mezi 0,5 a 7 dny

Téměř 100 g růstu navíc denně

Vědci také sledovali růst telat v prvních 56 dnech v odchovu. Telata, kterým byla po dobu čtyř dnů po průjmu podávána směs mléčné náhražky a mleziva, rostla v průměru téměř o 100 gramů denně rychleji než telata, která dostávala pouze mléčnou náhražku.

• Úplnou zprávu z tohoto výzkumu lze nalézt v online publikaci vědeckého časopisu Journal of Dairy Science

Autor: Kamil Malát
Zdroj: www.cschms.cz

Přečteno: 254x