Asociace partnerem nového mezinárodního projektu EU DARE

Sdílejte článek
Asociace partnerem nového mezinárodního projektu EU DARE

Koncem letošního ledna proběhlo v polské Wroclawi první setkání projektových partnerů z Polska, Itálie, Irska, Slovenska, Rakouska a České republiky právě odstartovaného projektu EU-DARE na téma agroekologie, jehož koordinátorem je Univerzita přírodních věd ve Wroclawi.

Hlavním cílem projektu EU-DARE je poskytnout metodiku pro drobné zemědělce ve venkovských oblastech, kteří jsou ohroženi změnou klimatu. Za tímto účelem nabízí EU-DARE praktický kurz založený na agroekologických postupech, které přehodnocují celý způsob, jakým je k půdě přistupováno. Projekt je rozdělen do dvou hlavních částí. První je výzkum a sběr případů dobré praxe od vybraných zemědělců, kteří přijali osvědčené postupy agroekologie. Druhá část bude mít za úkol vysvětlit, jak může agroekologie podpořit příjmy zemědělců a co pojem agroekologie vůbec znamená.

V průběhu jednání byla mimo jiné prodiskutována témata týkající se samotné implementace projektu a konkrétních kroků pro zahájení práce na prvním projektovém pracovním balíčku.

V následujících dvou letech se bude ASZ ČR společně se všemi partnery podílet na tvorbě zajímavých a užitečných vzdělávacích materiálů a mnoha příkladů dobré praxe, jež budou následně sloužit k podpoře nejen agroekologie ve venkovských oblastech.

Příští mezinárodní setkání je naplánováno na červen v Itálii a na základě prvních pocitů z úvodního meetingu se již nyní všichni těší na společnou práci. O následných novinkách projektové spolupráce vás budeme nadále informovat.

Eduard Uher

číslo projektu: 2022-1-PL01-KA220-VET-000085933

Název: EU-DARE | Rozvoj venkova prostřednictvím udržitelných zemědělských systémů

Spolufinancováno EU

Přečteno: 675x