Jak na klimatickou změnu? Významnou roli mohou sehrát vlastníci půdy

Tomáš  ZavadilTomáš Zavadil
Sdílejte článek
Jak na klimatickou změnu? Významnou roli mohou sehrát vlastníci půdy

Od roku 2020 je Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) zapojena do projektu „Posílení resilience venkova prostřednictvím aktivizace lokálních aktérů a vlastníků půdy“ podpořeného Technologickou agenturou ČR, který je zaměřený na posílení odolnosti venkova vůči dopadům klimatických změn pomocí většího zájmu o své pozemky ze strany vlastníků zemědělské půdy.

Kromě ASZ ČR se na realizaci projektu podílí Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Mendelova univerzita v Brně, Masarykova univerzita Brno, Ústav geoniky AV ČR, Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický a firma Envipor s.r.o. Projekt je složený z více částí. Nejprve byla vybrána tři modelová území na Moravě - Pohořelicko, Tišnovsko a okolí města Valašské Klobuky. Na těchto územích proběhla dotazníková šetření a výzkumné rozhovory s vlastníky půdy a představiteli obcí. Většina vlastníků zemědělské půdy vnímá dopady klimatických změn na jejich zemědělskou půdu především v podobě eroze, sucha a povodní. Zároveň podle výsledků dotazníkového šetření s vlastníky půdy by za řešení dopadů klimatické změny měli mít největší zodpovědnost ministerstva a další úřady, kraje a zemědělci. Rozhovory s představiteli obcí mimo jiné ukázaly, že na území obcí zařazených do výzkumu probíhá celá řada aktivit, které sice nejsou představiteli obcí definovány jako aktivity sloužící k adaptaci na změnu klimatu, ale k danému účelu většinou slouží (např. podpora krajinných prvků, podpora biodiverzity atd.)   

Následně na konci roku 2021 proběhly tři skupinové diskuse (focus groups) se zástupci třech regionálních ASZ - Blansko, Vsetín a Břeclav. Ty se týkaly především toho, jak zemědělci vnímají změny klimatu a vztahy s představiteli obcí a vlastníky půdy, kterou si pronajímají. Většina účastníků skupinových diskuzí se mimo jiné shodla na tom, že vlastníci půdy mají právo mluvit zemědělci do podoby hospodaření, ale ve smyslu „něco za něco“ (např. méně intenzivní podoba zemědělství za nižší pacht).

Důležitým cílem projektu je zvýšit povědomí o tom, jak vlastníci mohou nakládat se zemědělskou půdou tak, aby nedocházelo k její degradaci. Proto byl zřízen web vlastnimpudu.cz, kde je možné najít detailní výsledky šetření mezi vlastníky půdy, představiteli obcí a zemědělci nebo si stáhnout publikace „Naše země nevzkvétá. Aneb o vztahu člověka k půdě“ a „Kuchařku pro vlastníky půdy“. V první publikaci je popsán stav české zemědělské půdy spolu s několika případy krajinotvorných a půdo-ochranných opatření, které zrealizovali tři členové ASZ ČR. Druhá publikace je „návodem“ pro vlastníky půdy. Kromě těchto publikací byla výstupem z projektu i výstava s názvem „„Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů v Jihomoravském kraji“, jíž bylo možné si prohlédnout od 10. do 31. ledna 2023 v prostorách Krajského úřadu Jihomoravského kraje v Brně. V průběhu roku 2023 bude možné výstavu vidět na dalších místech na Moravě. Bližší informace přineseme v některém z příštích čísel Selské revue.

Jak je patrné, daný projekt je primárně zaměřen na vlastníky zemědělské půdy na vlastních pozemcích nehospodařící. Nicméně výstupy z projektu by mohly být zajímavé i pro členy ASZ ČR, protože přináší ucelenější pohled na to, jak se k zemědělskému hospodaření v době klimatických změn staví představitelé obcí a nezemědělská veřejnost.  

Tomáš Zavadil, hlavní kancelář ASZ ČR

Více na www.vlastnimpudu.cz.

Přečteno: 548x
Katalog farem