Vinařství a rodinná farma Valihrachových – stříbrný medailista v programu ASZ ČR Pestrá krajina

Sdílejte článek

Nedaleko Klobouk u Brna na soutoku Spáleného potoka a Kašnice leží malá vinařská obec Krumvíř. Zde v úrodném údolí mezi výběžky Ždánického lesa a Kyjovskou pahorkatinou s nadmořskou výškou okolo 200 metrů hospodaří rodina Valihrachů. Rodinná farma v okolní krajině obce působí již bezmála 30 let. František Valihrach starší, jeho synové Martin
a František s manželkami spolu s rodinou jeho bratra vinaře Josefa Valihracha tvoří obdivuhodnou soudržnou spolupracující jednotku. 

Právě tento fakt je na výsledcích hospodaření na první pohled patrný. Společně obhospodařují 100 hektarů orné půdy a travních porostů a 20 hektarů vinic. Většina půdy je vlastní, v pronájmu je méně než desetina. Ve vinařství má farma dlouhodobě vynikající výsledky doložené řadou mezinárodních ocenění. Zaměřením na pěstování zhruba třiceti odrůd vinné révy činnost rodiny nekončí. Valihrachovi se věnují rovněž tradičnímu zemědělství, pěstují především pšenici, řepku, kukuřici, slunečnici, cukrovou řepu a vojtěšku na krmivo. Při pěstování se snaží o minimalizaci použití chemických postřiků a průmyslových hnojiv a zároveň kladou důraz na krajinotvorbu. Velikost obhospodařovaných půdních bloků s jednou plodinou se pohybuje do deseti hektarů. Pole jsou hnojena kompostem z produkce vlastní kompostárny, která zpracovává biologicky rozložitelný odpad svážený ze tří obcí.

Velmi dobře si uvědomujeme, že se pohybujeme ve složité a suchem namáhané krajině, proto se snažíme veškeré kroky dělat s citem k přírodě, nikoliv stylem po nás potopa,“ vysvětluje Martin Valihrach.   „Půdě organika nesmírně prospívá, je to opravdu hodně znát, a to i na výnosech,“ dodává.

V posledních letech se dále Valihrachovi zaměřili na pastevní chov masného skotu plemen masný simentál a aberdeen angus s produkcí plemenných zvířat. Chovné stádo má třicet matek a dva plemenné býky. Chov je zapojen do kontroly užitkovosti, kde dosahuje velmi dobrých výsledků. Vlastní chov a pastva skotu je ve zdejší krajině lánů intenzivní rostlinné výroby opravdu raritní záležitostí. Farma si vzala na starost ještě revitalizaci a péči o rozsáhlý mokřad u obce, na kterém mimo jiné budují nové tůně a na travinách pasou dobytek. Součástí mokřadu je vodoteč a větší vodní plocha. Vše společně tvoří unikátní ekosystém, který ve spolupráci s Valihrachovými využívá tým z Masarykovy univerzity k realizaci výzkumných projektů (např. sledování vlivů způsobu hospodaření na mokřadní společenstva).

Vinařství Valihrach bylo i u zrodu projektu Nezávislí vinaři ČR, jehož charta říká: „Naše vína jsou odlišná v chuti i aroma, ale vždy jsou jedinečná jako otisk prstu každého z nás. Vkládáme do nich své sny, zkušenosti, svou lásku, život svůj i našich rodin. Vše, co vyrábíme, děláme s láskou
ke svým předkům i našim dědicům, s úctou ke krajině, která nám dává možnost realizovat své sny. Naším mottem je hrdost a pokora
!“ Text úryvku odpovídá zásadám hospodaření a stylu života celé široké rodiny Valihrachových. Vinařství a rodinnou farmu Valihrach proto hodnotitelská komise v roce 2021 ráda ocenila stříbrnou medailí v projektu Pestrá krajina.

Stanislav Rampas, člen hodnotitelské komise programu Pestrá krajina

 

Medailonek z Vinařství a rodinné farmy Valichrachových:

 

Přečteno: 229x