Jezdí na venkov, ale ruší je kohouti. Stížností přibylo

Novinky.cz
Sdílejte článek
Jezdí na venkov, ale ruší je kohouti. Stížností přibylo

O víkendech a dovolené přesídlují z města na venkov, kde si většinou pořídili chalupu, jenže jim vadí pach pole zasypaného hnojem, kokrhající kohout, přejezd traktoru nebo vyzvánění z kostela, které k venkovu neodmyslitelně patří. A neváhají si na to stěžovat. To není výjev ze smyšlené filmové komedie z prostředí české či moravské vesnice, nýbrž realita. Jak upozornila Agrární komora ČR, stížností tohoto druhu přibývá.

„I v loňském roce nám přišly desítky stížností od takzvaných lufťáků na zvuky a pachy venkova. Vadí jim třeba kokrhající kohout, vyzvánějící kostelní zvony, stádo dobytka s kravskými zvonci, pach hnoje, káchající kachny nebo přejezdy zemědělské techniky,“ oznámila nedávno komora na svém Facebooku.

„Máme informace od našich regionálních organizací, že stížností na takzvané projevy venkova přibývá každým rokem,“ potvrdil Právu prezident komory Jan Doležal. „Děje se tak především v období žní, kdy dochází k nutným přejezdům zemědělské techniky,“ upřesnil.

Počet stížností se podle Doležala v loňském roce meziročně zvýšil o desítky procent. „Zemědělství je ale tradiční obor, jehož cílem je produkovat kvalitní potraviny za dostupné ceny, a bez projevů charakteristických pro rostlinnou výrobu a chov hospodářských zvířat jej nelze provozovat,“ upozornil.

Konkrétní případ komora neuvedla. Nicméně v komentářích pod jejím příspěvkem na sociální síti se objevilo hned několik detailních příkladů.

Mučení kohoutem jménem Magda

„To byly boje se sousedem Pražákem. Roky mu vadil kohout (jednou nám ho dokonce ukradl z kurníku a nejspíš sežral). A teď, světe div se, vejce zdražila a on si chystá kurník,“ napsala jedna přispěvatelka.

„Já jsem se dozvěděla, že sousedy terorizuji drůbeží. Druhá sousedka dřepěla za plotem a koukala, kolik toho kůň vyčůrá, protože to hrozně smrdí,“ popsala svou zkušenost další.

V zahraničí v tomto směru došlo dokonce i na soudní spory. Například v západofrancouzském městě Rochefort stanuli před tribunálem majitelé kohouta jménem Maurice, jehož brzké ranní kokrhání budilo sousedy. Soud ale nakonec vyhráli.

V Německu pak skončili před soudem majitelé kohouta jménem Magda z německého lázeňského města Bad Salzuflen. I jejich sousedům vadilo časté kokrhání a uváděli, že jsou oběťmi mučení.

V Praze si pak na kokrhání kohouta v domovním vnitro­bloku stěžoval podle serveru Blesk.cz jeden známý designér. To bylo ovšem v Praze.

Přirozené projevy venkova

A co radí v souvislosti s podobnými stížnostmi na vesnici Agrární komora? „Rádi bychom upozornili, že pokud vyrazíte mimo město, buďte si prosím vědomi, že tyhle přirozené projevy k životu na vsi zcela běžně patří. Pokud je nezvládáte, zvolte k návštěvě či dovolené raději jiné místo,“ zakončila svůj příspěvek na Facebooku.

Autor: Pavel Cechl
Zdroj: Novinky.cz

Přečteno: 1 608x