Projekt STAY: Podpora agroturistiky na farmách

Sdílejte článek
Projekt STAY: Podpora agroturistiky na farmách

Hlavním cílem projektu STAY, jehož je Asociace soukromého zemědělství ČR součástí, je proškolení farmářů za účelem zavést agroturistiku do jejich zemědělských podniků jako doplněk k současným příjmům, a to dvěma způsoby: nepřímo oslovením odborníků, lektorů, školitelů a poradců v oblasti zemědělství a rovněž přímým oslovením farmářů. Současně se projekt snaží zvýšit místní povědomí o turistické hodnotě venkovského dědictví, a to prostřednictvím proaktivního multifunkčního podnikatelského ducha, udržením mladých lidí na venkově a vzájemnou výměnou zkušeností.

Záměrem projektu STAY je podpora zaměstnanosti v oblasti zemědělství v rámci vlastních agroturistických podniků a tím zvýšení ekonomické životaschopnosti a udržitelnosti farem. V menší míře se snaží také zamezit odchodu pracovní síly z venkova a pomoci při generační obnově ve venkovských oblastech. Cílem projektu STAY je tedy poskytnout podnikatelům na venkově znalosti a nástroje k založení a vedení agroturistických aktivit, které jim pomohou diverzifikovat a doplnit jejich příjmy ze zemědělské činnosti, a tím umožní nabídnout turistické aktivity založené na hodnotách autentického života na venkově a v přírodě. Úkolem je nahradit případné nedostatky v jejich vzdělání prostřednictvím zdokonalení jejich dovedností a praktických zkušeností v oblasti stále více digitalizovaného cestovního ruchu, po kterém je však pro autenticitu venkovského prostředí stále větší poptávka.

Projekt STAY plánuje zpracovat souhrnnou zprávu o současné situaci v agroturistice založenou na reportech z jednotlivých partnerských zemí, tedy České republiky, Itálie, Portugalska, Slovinska, Španělska a celé Evropy. Dále má v plánu shromáždit 18 evropských případových studií, zajistit specifický odborný program, který bude zařazen do různorodých vzdělávacích programů, a digitální vzdělávací platformu včetně úvodních videí a vzdělávacích modulů se sebehodnocením pro podnikatele a odborníky v agroturistice. Součástí bude také tvorba webových stránek projektu, vzdělávací školení a produkty podporující distribuci vytvořených materiálů.

Složení projektového konsorcia:

  • Biotehniski center Naklo, BCN (Slovinsko) – koordinátor
  • Asociace soukromého zemědělství České republiky, ASZ ČR (Česká republika)
  • Associação de Desenvolvimento das Regiões do Parque Nacional da Peneda Gerês, ADERE-PG (Portugalsko)
  • Confederazion e Italiana Agricoltori Toscana, CIA (Itálie)
  • European Landowners Organization, ELO (Belgie)
  • On Projects Advising SL, OnP (Španělsko)
  • Union de Agricultores y Ganaderos-Jovenes Agricultores de Jaén, COAG-JAEN (Španělsko)

O PROJEKTU:

 STAY: Still Tourism Around Yard

STAY: Podpora agroturistiky na farmách

 Realizační program:                                   ERASMUS+, KA220-VET, Strategická partnerství v oblasti odborného vzdělávání a přípravy

Číslo projektu:                                                 2022-1-SI01-KA220-VET-000087663

Období realizace projektu:                       11/2022 – 10/2025 (3 roky)

Lucie Ficková

STAY_logo02     Spolufinancováno EU

 

 

Přečteno: 671x