Květnový zájezd do Pobaltí – využijte příležitost poznat dvě zajímavé země

Sdílejte článek
Květnový zájezd do Pobaltí – využijte příležitost poznat dvě zajímavé země

Rádi bychom nejen členům nabídli květnový zájezd do Pobaltí – Litvy a Lotyšska, který zatím není naplněn, ačkoliv se jedná o velmi zajímavý program se spoustou návštěv farem i doprovodného programu. 

Díky úsilí osvědčené cestovní kanceláře AGL Travel, s níž jsme spolupracovali už na několika zájezdech, bude možné zájezd uskutečnit i v menší skupince (do 20 lidí) při zachování veškerého komfortu. Jednáme také o možnosti udělat zájezd leteckou formou s využitím mikrobusu – vše záleží na počtu nahlášených osob.

Veškeré informace naleznete níže, v případě zájmu se můžete hlásit v hlavní kanceláři ASZ ČR na tel. 778 088 805.

POBALTSKÉ STÁTY


LITVA a LOTYŠSKO se zemědělským programem

zaměření na chov skotu – masný i mléčný, chov koní, koz a prasat
a rostlinnou výrobu (obiloviny) a biofarmy zaměřené na pěstování zeleniny 

PROGRAM ZÁJEZDU: 21. 5. – 27. 5. (návrat 28. 5. 2023 v ranních hodinách)



1. den: 21. 5. Neděle – odjezd z Prahy

Plánovaný odjezd z Prahy v 6 hodin ráno autobusem z Hlavního nádraží.

Autobus bude velký, 50 LUX verze. Počítáme s obsazením do 30 lidí, tudíž se pohodlně posadíte. Pojede s námi osvědčená firma (viz uskutečněné zájezdy do Toskánska nebo Francie…).

Plánovaný příjezd do Vilniusu v pozdních hodinách, stravování po cestě každý samostatně během zastávek. Nocleh ve Vilniusu.


2. den: 22. 5. Pondělí – LITVA – Vilnius, farma Ariogala

Po snídani prohlídka Vilniusu s průvodcem – Staré město a nejdůležitější památky, po prohlídce volný čas, oběd ve městě každý individuálně a odjezd do farmy ARIOGALA.

Staré město Vilnius má UNESCO statut a svou rozmanitostí památek katolických, židovských, ale i světských, se řadí k nejpěknějším městům Východní Evropy.

Prohlédneme si nejdůležitější místa – Katedrálu svatého Stanislava, kostel svaté Anny a perlu litevského baroka – kostel svatého Petra a Pavla, projedeme kolem starobylé university a uvidíme typickou zástavbu starých měšťanských domů.

Po prohlídce starého města Vilnius se autobusem přesuneme do farmy ARIOGALA.

Prohlídka farmy zaměřená na rostlinnou výrobu, včetně pěstování rýže. Mají taktéž živočišnou výrobu bioprodukce hovězího a vepřového masa a mají vlastní porážku. Jedná se o moderní větší soukromou farmu založenou v roce 1994.

Večer volný program ve Vilniusu a večeře samostatně.


3. den: 23. 5. Úterý – LITVA – hrad a stylové městečko Trakai, Národní park Austijos

Po snídani odjezd směrem Trakai. Trakai je půvabné typické litevské městečko s atypickou dřevěnou zástavbou a mosty. Dominantou je vodní hrad Trakai z 15. století, který se nachází uprostřed jezera Galve. Je to stavba severského typu z typických červených cihel, ve které se nachází museum, které si prohlédneme a ve zkratce se zde seznámíme s litevskou historií.

Dále budeme pokračovat cca 150 km do nejvýznamnějšího litevského národního parku Austijos a projedeme jeho nejznámějšími místy z Ignaliny (návštěvnické centrum) do jeho dalších známých míst, jako je Paluse (starý dřevěný kostel) nebo Ladakalnis (vyhlídka). Navštívíme typické vesnice se starou zástavbou, projedeme krajinou křišťálových jezer a ve vesnici Stripeika navštívíme včelařské museum. Během putování po národním parku bude společný oběd v místní restauraci. Oběd je v ceně zájezdu.

Poté se přesuneme do centrálního Lotyšska, oblast Rundale.

Večeře v hotelu je v ceně zájezdu. Ubytovaní budeme v hotelu se SPA a WELLNESS.



4. den: 24. 5. Středa – LOTYŠSKO – celodenní putování centrálním Lotyšskem: prohlídka 2 farem, zámek Rundale


Po snídani odjezd na celodenní výlet do oblasti Zemgale – rolnické oblasti centrálního Lotyšska.

Následuje návštěva Farmy Krisjani (mléčný a mastný skot, ovce). Vlastní výroba mléčných produktů je doplněna o větší degustací sýrů a zmrzliny. Mají svoji výrobnu, svůj obchod a dodávají do obchodní sítě.

Po cestě se podíváme se na ruiny hradu Bauska. Pozůstatky hradu Bauska jsou situovány na kopci mezi řekami Mēmele a Mūsa, asi kilometr od centra města. Hrad je tvořen dvěma částmi, tu starší tvoří zbytky pevnosti livonského rytířského řádu z 15. století a novější část představuje sídlo vévody kuronského z 16. století. Hrad byl postaven mezi lety 1443 – 1456 jako pevnost livonského rytířského řádu. Záměrem výstavby byla ochrana hranic s Litvou a kontrola obchodní cesty z Litvy do Rigy.

Pak přejedeme do Rundale, kde nás čeká prohlídka nejkrásnějšího barokního šperku Lotyšska – zámku Rundale.

Zámek Rundale stojící v Pilsrundale je architektonickým klenotem provinčního Lotyšska. Pro kuronského vévodu, barona von Bührena, ho v 18. století postavil barokní génius Bartolomeo Rastrelli. Tento Ital po sobě zanechal řadu nádherných staveb v Rusku, nejznámější z nich je petěrburský Zimní palác, někdejší sídlo carů. Přestože Kuronsko tehdy nebylo součástí ruské říše, von Bühren byl oblíbencem carevny Anny a významným členem jejího dvora, takže dostal možnost nechat si vystavět honosné sídlo od jejího architekta Rastrelliho. V interiéru je přístupných celkem 40 dobově vybavených místností, příjemná je i procházka v přilehlých zahradách.

V odpoledních hodinách bude prohlídka farmy Vilcini, která má jak rostlinnou, tak živočišnou výrobu (kozy, výroba sýrů a jejich ochutnávka, chov koní).

Návrat do hotelu se SPA a WELLNESS, večeře v ceně a nocleh.

 

5. den: 25. 5. Čtvrtek – LOTYŠSKO – celodenní výlet: oblasti Penkule a Tervete s prohlídkou 2 farem

Odjezd z hotelu po snídani do oblasti Penkule, kde se nachází organická farma – rodinná farma Vizbuli, zaměřená na pěstování zeleniny, zejména luštěniny, řepa, brambory, dýně. Dále pěstují různé druhy koření a jiné  bez používání hnojiv. Chovají také masný skot.  Svoji produkci dodávají do obchodů a lepších restaurací v Rize.  Mezi návštěvami farem následuje společný oběd v ceně a návštěva pivovaru.

Poté si pojedeme prohlédnout větší rodinnou agrofarmu Tervete, kde chovají koně a skot a zabývají se i pěstováním obilovin.

Následuje přejezd do RIGY, samostatně prohlídka večerní Rigy.

Nebo je možné fakultativně domluvit návštěvu hokejového zápasu v rámci mistrovství světa.

Nutno objednat dopředu !

Večeře samostatně každý dle programu, nocleh v Rize.


6. den: 26. 5. Pátek – LOTYŠSKO – Riga prohlídka, pak půldenní výlet: Sigulda a Krimulda a mléčná farma a vinařství

Po snídani nás čeká město Riga, které je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Město se vyznačuje výraznou secesní architekturou a množstvím památek, jako je například románská monumentální katedrála, považovaná za největší kostel v pobaltských státech. Můžete se projít přes Radniční náměstí, mladý, svobodný a nezávislý stát. Jistě se vám bude líbit Kramářská ulice, Katedrální náměstí a Rižský hrad. 

Dále se přesuneme do nejmalebnějšího města Lotyšska Siguldy – města v regionu Vidzeme ležícího 53 kilometrů od hlavního města Rigy, v těsném sousedství národního parku Gauja. Pro své působivé okolí s údolím řeky Gauji, zaříznutým do devonského pískovce je město někdy nazýváno livonským Švýcarskem. Středověký hrad v Siguldě byl postavený v letech 1207–1209, dochovaly se jen trosky. Od roku 2012 je možné vystoupat na obranné věže hradu. Oběd po cestě je v ceně.

Na kopcích na opačném břehu řeky leží staré hrady Turaida a Krimulda. Hrad Turaida (Turaidas pils) je hlavním magnetem a v turistickém ruchu země má podobné postavení jako Karlštejn u nás. Podle času ho navštívíme v závislosti na zemědělském programu, neboť v plánu je mléčná farma a vinice.

Po prohlídce mléčné farmy Kalndunduri ochutnáme jejich mléko, chléb a med a dále následuje návštěva místní vinice Krimulda, včetně ochutnávky vína.

Návrat do hotelu v Rize, večeře samostatně a nocleh.



7. den: 27. 5. Sobota – LOTYŠSKO – zpět do LITVY – Pasvalys –NIessen farms , Šiauliai, Rumšiškes noční návrat do ČR

Po snídani odjezd do místa u Pasvalys (Niessen farms = dánský majitel, který chová masný a mléčný skot, prasata a má svoje pozemky s rostlinnou výrobou k vlastní potřebě. Oběd na farmě je v ceně (mají faremní restauraci). Po prohlídce farmy zastávka u významného památníků Hora křížů nedaleko města Šiauliai.

Šiauliai je čtvrté největší město Litvy, založeno bylo v 13. století. Cc a 11 km na severovýchod od něj leží Hora křížů nebo také Křížový vrch. Jedná se o umělý pahorek, na kterém jsou postaveny tisíce křížů. Je to křesťanské poutní místo, ale také symbol odporu Litevců vůči okupačnímu sovětskému režimu. V roce 1993 navštívil Horu křížů papež Jan Pavel II., který místu věnoval dřevěnou sochu Krista. Dnes sem kříže přináší poutníci z celého světa a místo má neopakovatelnou atmosféru.

Poté nás čeká prohlídka etnografického muzea nedaleko Kaunasu v Rumšiškes. Muzeum v přírodě stojí na břehu přehrady Kauno marios (Kaunské moře). Lidové stavby jsou uspořádány do 4 vesnic, které reprezentují 4 litevské regiony. Všechny budovy (farmy, stodoly, kaple, hostinec a další) jsou z 18. a 19. století.

Po prohlídce, navečer odjezd směrem ČR. Stravování po cestě individuálně při zastávkách.

Příjezd do ČR v ranních hodinách v neděli 28. 5.

CENA pro členy ASZ: od 22.900 Kč

 Cena zahrnuje:

  • autobus po celou dobu zájezdu
  • 6x ubytování v hotelu 3* (2 noci ve Vilniusu, 2 noci v hotelu SPA a WELLNESS v oblasti Rundale, 2 noci v Rize) ve dvoulůžkovém pokoji se snídaní
  • obědy (4x) 23.5, 25.5, 26.5, 27.5. – oběd na farmě
  • 1x větší degustace sýrů a zmrzlina, 24.5 na farmě
  • 2 večeře v hotelu SPA a WELLNESS
  • 2x dvouhodinová prohlídka po hlavních městech s průvodcem (Riga a Vilnius)
  • česky hovořící doprovod CK AGL travel po celou dobu zájezdu
  • anglicky hovořící průvodce
  • vstupné do včelařského muzea v NP a do paláce Rundale
  • návštěva pivovaru Tervete
  • prohlídka vinice Krimulda s degustací
  • prohlídka všech farem na trase zájezdu: agrofarmy Ariogala, Krisjani, Vilcini, Tervete, organické farmy Vizbuli a Niessen farms
  • pojištění CK dle zákona č. 159/1999

Cena nezahrnuje:

  • vstupné do hradu Trakai (Litva) a Turaida (Lotyšsko), vstupné do etnografického muzea v Rumšiškes (Litva), případné vstupy ve městech Vilnius a Riga
  • příplatek do jednolůžkového pokoje: cca 3 - 4.000 Kč/os. (omezené množství)
  • komplexní cestovní pojištění A30 Pandemic (70 Kč/den/os.)
  • pobytové taxy v hotelech (cca 2 eur/os./noc)

Poznámka: na vstupné si rezervujte navíc cca 30 EUR na osobu, pokud budete chtít výše uvedené památky navštívit. 

Cena při min. počtu účastníků 20 osob je 24.900 Kč/os.

Cena při min. počtu účastníků 26 osob je 22.900 Kč/os.


Min. počet účastníků je 20 osob.

Změna programu vyhrazena.

 

Přečteno: 1 179x