Asociace menších farmářů: Zákaz dovozu obilí z Ukrajiny není řešením

ČTK
Sdílejte článek
Asociace menších farmářů: Zákaz dovozu obilí z Ukrajiny není řešením

Zákaz dovozu ukrajinského obilí, které ovlivňuje trh v Česku, Polsku nebo na Slovensku, není řešením současné situace. Evropská unie by měla zajistit spolehlivé fungování koridorů pro vývoz obilí z Ukrajiny do třetích zemí. V tiskové zprávě to uvedlo vedení Asociace soukromého zemědělství ČR, které sdružuje hlavně drobné farmáře. Kvůli dovozu obilí z Ukrajiny je ho nyní přebytek například v Polsku, kde vláda již dovoz zakázala. Ke stejnému kroku přistoupilo Slovensko nebo Maďarsko. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) dnes znovu uvedl, že pro zákaz dovozu do ČR důvod není.

Podle asociace by měla EU sledovat pohyb obilí po jejím území nebo například zavést systém finančních kaucí, které obchodníci dostanou až po prokázání převozu obilí mimo EU. Nelze podle ní současnou situaci řešit omezováním volného trhu, který většina výrobců, obchodníků a spotřebitelů potřebuje mít volný.

Asociace také odmítá, že k poklesu cen obilí a dalších komodit dochází pouze přebytkem dovozu z Ukrajiny. „Jejich ceny, včetně pšenice, klesaly po celém světě již od podzimu loňského roku. Dosavadní objem produkce této komodity z Ukrajiny, který měl podle statistik skončit na evropském trhu, je na úrovni asi 3,5 milionu tun, což není vzhledem k celkovým objemům až tak rozhodující,“ napsala.

„Sáhnout do svědomí si navíc musí i zástupci některých zemědělských organizací, kteří po loňské sklizni vyzývali k tomu, aby se obilí drželo ve skladech a čekalo se na vyšší cenu.“

Vliv exportu z Ukrajiny se podle asociace přeceňuje a slouží hlavně k politickým a lobbistickým tlakům. „Sáhnout do svědomí si navíc musí i zástupci některých zemědělských organizací, kteří po loňské sklizni vyzývali k tomu, aby se obilí drželo ve skladech a čekalo se na vyšší cenu,“ uvedla s tím, že ceny mohou dále klesat. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) v březnu klesla cena potravinářské pšenice na úroveň před začátkem konfliktu na Ukrajině.

Zemědělský svaz ČR v úterý sdělil, že čeští zemědělci mají na skladech nadbytek obilí. Aktuálně je uskladněno 2,6 milionu tun obilí, meziročně o 40 procent více. Uvedl, že od podzimu minulého roku se v Česku prakticky zastavily obchody s pšenicí a panují obavy, že zemědělci nebudou schopni svou loňskou produkci prodat a nebudou mít kam uskladnit letošní úrodu.

Nekula dnes zopakoval, že ministerstvo zemědělství nezaznamenalo výraznější pokles vývozu obilí z Česka, vyvezly se ho na dva miliony tun. Export obilí podle něj pokračuje, protože většina obchodů je už předem nasmlouvaná. „Jsou drobné výkyvy, ale nezaznamenali jsme zásadní změnu," doplnil. Uvedl také, že ukrajinské obilí je díky výrazně nižší ceně lákavé pro spekulanty, a proto se takzvaně „odsypává“ v zemích sousedících s Ukrajinou.

zaz rdo

Zdroj: ČTK

Přečteno: 406x