Lepší malá tůňka než obří nádrž

Sdílejte článek
Lepší malá tůňka než obří nádrž

Chtěli jste si udělat tůň kvůli zadržení vody v krajině, ale nakonec máte vodní nádrž nebo rybník. To je bohužel častá praxe. Jaký je rozdíl mezi tůní a vodní nádrží? A jak udělat opravdovou tůň, která bude vodu zadržovat, nikoliv ji odsávat z krajiny? Inspirovat se můžete tůní farmáře Davida Ježka.

Půda odtéká pryč

David Ježek má propachtované pozemky v Cholupicích v Praze. Po přívalových nebo vytrvalých deštích se podél sousedova pole vždy vytvořil dočasný potok, který s sebou bral značné množství půdy a nechával za sebou hlubokou erozní rýhu a také poškozený porost na poli.

David Ježek dlouhodobě situaci sledoval a každý rok to bylo stejné. Erozi “srovnala” orba, ale v nové sezóně se vše opakovalo. Voda na mírném svahu neměla čas zasáknout, a tak odtekla pryč. Ve spolupráci s VÚMOP proto navrhli několik zasakovacích tůní, které by vodu z přívalových dešťů zachytávaly. Nakreslili koncept, jak by měly tůně vypadat a fungovat. Kapacitu tůní vypočítali podle dat za posledních 20 let. Během roku 2021 byl projekt připraven a na jaře 2022 se konečně začalo se stavbou.

Článek byl publikován na webu projektu Živá půda.

Celý článek naleznete zde.

Přečteno: 467x