Petr Krogman: Někteří zemědělci se svezli na lžích o ukrajinském obilí

Forum24.cz
Sdílejte článek
Petr Krogman: Někteří zemědělci se svezli na lžích o ukrajinském obilí

Podnikatel v zemědělství vysvětluje, proč jsou ti, kteří „nepečou z ukrajinské mouky“, Putinovými užitečnými idioty.

Petr Krogman je majitelem společnosti Agromino, která působí na Ukrajině. Do začátku války zde obdělávala již 42 tisíc hektarů půdy. V rozhovoru pro deník FORUM 24 hovoříme zejména o dezinformacích týkajících se ukrajinského obilí, o tom, jakým způsobem se dovoz kontroluje, a komu šíření lží prospívá.

Někteří lidé v Česku volají po zákazu dovozu ukrajinského obilí. Co by takový zákaz pro Ukrajinu znamenal?

Zákaz dovozu do České republiky by problém nebyl, protože skoro žádné ukrajinské obilí nedováží – loni byly dovezeny z Ukrajiny necelé 4000 tuny pšenice, tuzemská produkce je více než tisíckrát větší, na úrovni pěti milionů tun. Česko by však v rámci mezinárodního společenství přišlo o dobré jméno a autoritu, které jsme si racionálním přístupem vytvořili.

Jak se díváte na postoj dalších zemí, například Polska, Maďarska nebo Slovenska?

Je to ostuda. Fakticky jde o pomoc Rusku v likvidaci Ukrajiny a věřím, že Česká republika bude hájit volný trh a nepůjde na ruku těmto lobbistickým tlakům části zemědělců. 

Jak na tom Ukrajina je ohledně vývozu obilí?

Ukrajina je na tom špatně. Rusko blokuje všechny možné možnosti vývozu. I mořský koridor je pod neustálou sabotáží ze strany Ruska, které velmi dobře ví, že čím více to zkomplikuje, tím nižší ceny bude Ukrajina v přístavech dostávat. Toto všechno připravuje Ukrajinu o třetinu z toho, čím zemědělství přispívá jejímu HDP. Evropská unie proto na začátku války jasně řekla, že Ukrajinu podpoří a integruje ji do svého trhu. To znamená, že Ukrajina bude moci vyvážet do Evropské unie a naopak Evropská unie na Ukrajinu. Tak to i probíhá. Dokonce Evropská unie na Ukrajinu vyváží více, než z ní dováží. Vyplácí se to oběma stranám.

Současné spory a protesty jsou tedy jen o tom, že v některých zemích nechtějí tamní zemědělci další konkurenci, je to tak?

Ano. Rádi by zavřeli hranice. Každý chce být monopolistou a chce, aby všichni nakupovali jen od něj. Jde o ty zemědělce, kteří pěstují obilí. Škodí to naopak těm zemědělcům, kteří musí kupovat obilí jako krmivo pro svá zvířata. Škodí to spotřebitelům, potravinářskému průmyslu, nám všem. Zvyšuje to ceny potravin a inflaci.

Udržení volného trhu není výhodné jen pro Ukrajinu, ale i pro nás, pro naše spotřebitele. Navíc, pokud se k Ukrajině obrátíme v současné situaci zády, jejich agrosektor zkolabuje a pak se ceny obilí v EU, a tedy potravin a krmiv, ještě podstatně zvýší, protože je Ukrajina významný producent. Pak se ze současných kritiků ukrajinského obilí v ČR stanou kritici vlády, že nebojuje proti růstu cen potravin. A místní zemědělci budou vydělávat.

Proč se do České republiky nedováží více ukrajinského obilí?

Protože se to nevyplatí. Ukrajinské obilí je dražší. V minulosti se do Evropské unie téměř nedováželo, protože bylo možné jej bez problému exportovat přes ukrajinské přístavy. Přepravní náklady do EU jsou tak vysoké, přibližně tři tisíce korun na tunu, že za normálních okolností nemá cenu ho vozit po souši do Evropy. Co se dováželo, byla kukuřice. Dlouhodobě například do Španělska nebo do Itálie, které nemají dostatek krmiva pro dobytek.

K nám se tedy dováží velice malé množství pšenice. Dva vzorky měly nějaký problém a nyní sledujeme smršť tvrzení o tom, že se k nám dostává nějaké jedovaté obilí. Myslíte si, že kromě ruské informační války jde o snahu některých zemědělců omezovat konkurenci, a proto se jim tyto nesmysly hodí šířit?

Někteří zemědělci si čistě ze sobeckých důvodů řekli, že se na tom svezou. Ruská propaganda tyto informace dostala nejdříve do Maďarska a pak na Slovensko a oni se k tomuto tlaku připojili. Představte si, že by se Rusům povedlo splnit jejich plán ze začátku války, tj. obsadit jih Ukrajiny a odříznout ji zcela od moře. Nebyl by vůbec žádný černomořský koridor a Ukrajina by neměla jinou možnost než vyvážet do/přes EU. Pak by stačilo spustit stejnou info kampaň za účelem zavření hranic a Ukrajina by skončila ekonomicky během pár měsíců. Přesně o toto Rusům jde.

Kontroluje se ukrajinské obilí stejně jako to v Evropské unii?

Ne. Kontroluje se daleko víc, protože jde přes hranice a Maďaři opravdu Ukrajině nic nedarují. A testy si dělají nejen státy, ale logicky i odběratelé samotní. My máme farmu i v České republice, a můžeme potvrdit, že v tuzemsku kontroly nejsou tak časté, protože to je bráno tak, že jde o zboží evropského původu, na které není taková přísnost jako na to ukrajinské.

S jak velkým množstvím dováženého obilí byl tedy nějaký problém?

Médii proběhly dva případy. Jedním bylo 29 tun kukuřice v Maďarsku, což je jeden náklaďák. To je úplně směšné množství. Kukuřice se z Ukrajiny dovezlo do Evropské unie 12 milionů tun. Rok předtím sedm milionů tun. K navýšení došlo z důvodu sucha v Evropě, Ukrajina zachránila alespoň ze třetiny deficit, který Evropská unie měla. 

Pak byl oznámen problém u pšenice, u jedné zásilky na Slovensku. Podle mých informací první rozbor vyšel tak, že je to přes limit, druhý vyšel tak, že je to v limitu, nyní se čeká na výsledky třetího rozboru. Jde navíc o látku, která byla do roku 2020 normálně používaná v Evropské unii. K tomu je potřeba podotknout, že při testování má problém se zakázanými či nadměrnými pesticidy i 1,5 % českých potravin. Takže problémy se mohou objevit všude, ale je to zároveň důkaz, že systému kontroly funguje.

Co si říkáte, když pak vidíte ceduli před pekárnou s nápisem, který říká: „Nepečeme z ukrajinské mouky“?

Působí to na mě tak, že tito lidé posloužili Rusku jako užiteční idioti.

Jak se v současné situaci na Ukrajině podařilo obdělat pole a zasít?

Na západní Ukrajině se neválčí, tam je to v zásadě skoro v normálním režimu. Na východě je to volný pád. Na podzim byla v Charkovské oblasti, tj. na půlce České republiky, oseta čtvrtina ploch z toho, co by bylo oseto normálně. Nyní uvidíme, jak dopadne jaro. Nebude to o moc lepší. Nejprve došlo k propadu zemědělské produkce Ukrajiny z předválečných 107 milionů tun na 65 milionů tun. Nyní dojde podle Evropské komise k propadu na 46 milionů tun v roce 2023.

Jak se k problému staví české agrární organizace?

Agrární komora a Zemědělský svaz jsou proti dovozu ukrajinského obilí. Ale abych byl spravedlivý, tak od nich zazněl i jeden racionální názor. Ve středu jsem byl na zemědělském výboru v parlamentu, kde bylo deklarováno Agrární komorou, Asociací soukromého zemědělství i Zemědělským svazem, že by byly pro, aby ukrajinským zemědělcům byly uhrazeny náklady na transport obilí do přístavů, aby mohli toto obilí jednodušeji vyvážet do třetích zemí tak, jak tomu bylo dříve.

To by byla zásadní pomoc?

Byla, protože by to vyřešilo stesky evropských zemědělců, kteří nyní vlastně pomáhají ruské válečné propagandě. Navíc by to pomohlo ukrajinské ekonomice dostat peníze do rozpočtu. Zemědělství tvoří 20 % HDP a dokonce 50 % exportních příjmů Ukrajiny. Když nemá státní rozpočet peníze z daní, je totálně závislý na pomoci zvenčí.

Autor: Johana Hovorková
Zdroj: Forum24.cz

Přečteno: 753x