Komora chce prodloužit termín pro podání žádostí o zemědělské dotace

ČTK
Sdílejte článek
Komora chce prodloužit termín pro podání žádostí o zemědělské dotace

Agrární komora ČR požádá o prodloužení termínu pro podávání jednotné žádosti o zemědělské dotace. V České televizi to řekl prezident komory Jan Doležal. Zemědělci podle něj kvůli podmáčené půdě nestihli zasít plodiny, a nemohou tedy doložit, jaké plochy osázeli. Žádosti lze podávat od 17. dubna do 15. května. Komora chce termín prodloužit do konce května.

Doležal uvedl, že změnu podání termínu by vláda musela umožnit novelou zákona, kterou by musela projednat už příští týden. Nabízí se také možnost prominout sankce za pozdní podání žádosti.

Jednotnou žádostí zemědělci žádají jak o přímé platby, které dostávají na plochu, tak o neprojektová opatření z Programu rozvoje venkova.

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) uvedl, že na dotace, o které mohou do 15. května zemědělci žádat, je vyčleněno 30 miliard Kč. Z toho 20 miliard je na přímé platby.

Žádost lze podat i později v maximálně 25denní lhůtě po skočení řádného termínu, tedy podle současných pravidel do 9. června. Sankce za pozdní podání je jedno procento z celkové platby, o kterou zemědělci žádají.

Ředitel SZIF na začátku dubna řekl, že očekává podobný počet žádostí jako loni, kdy jich bylo kolem 30.500. Pokud by se toto číslo navýšilo, naznačovalo by to podle něj, že se mohou obcházet podmínky a dělit podniky kvůli změnám v dotacích. Letos větší část dostanou menší farmáři.

Fond bude dodržování pravidel ověřovat na všech zemědělských plochách pomocí družicových snímků. Dříve fond používal systém kontrol pětiprocentního vzorku na místě. Podle Dlouhého budou kontroly spravedlivější vůči všem zemědělcům. V případě, že nesplní pravidla dotací, budou mít možnost svou žádost upravit.

Zdroj: ČTK

Přečteno: 443x