SZPI odhaluje špatné hygienické podmínky v obchodech či v restauracích nebo prodej nekvalitních či zdravotně závadných potravin. Inspektoři loni provedli 48.809 kontrol potravinářských podniků, restauračních zařízení, celních skladů a internetových obchodů. Tradičně nejvíce, téměř 30.000 kontrol, se uskutečnilo v maloobchodě.
Při zhruba 15.000 kontrolách restauračních zařízení, tedy i barů, pivnic, cukráren či bister, SZPI zjistila porušení předpisů v každém čtvrtém podniku. Při kontrolách zaměřených cíleně na hygienu neprošla třetina podniků. „Současný stav nelze hodnotit jako uspokojivý a SZPI bude nadále těmto provozům věnovat zvýšenou pozornost,“ uvedl Kopřiva.
Při kontrole potravin našli inspektoři 3351 nevyhovujících šarží, stejně jako v předchozích letech je největší problém s dovozem ze zemí mimo Evropskou unii. Požadavkům nevyhovělo 39 procent kontrolovaných šarží. U potravin z EU to bylo 22 procent a u českých potravin 18 procent. Neznamená to, že takový podíl potravin byl nekvalitní či nebezpečný, protože SZPI cílí kontroly tam, kde existuje riziko pochybení.
Kvůli nárůstu internetového prodeje inspektoři v loňském roce udělali také 877 kontrol, které se zaměřily na potraviny prodáváné v e-shopech i nabízené či propagované na sociálních sítích, v internetových aukcích či na bazarech. „Nejčastěji jsme takto kontrolovali doplňky stravy. Nevyhovující zjištění jsme zaznamenali ve 46 procentech případů. Aktuálně je u SZPI registrovaných 6000 provozovatelů, kteří nabízejí potraviny na internetu,“ dodal Kopřiva.
mei dvd
Zdroj: ČTK