Partneři projektu STAY se tentokrát sešli v Portugalsku

Sdílejte článek
Partneři projektu STAY se tentokrát sešli v Portugalsku

Druhé setkání mezinárodního projektového konsorcia STAY realizovaného v rámci programu Erasmus+, jehož je Asociace soukromého zemědělství ČR součástí, se tentokrát konalo v portugalském Ponte da Barca. Hlavním cílem projektu STAY je proškolení farmářů za účelem zavedení agroturistiky do jejich zemědělských podniků jako doplněk k současným příjmům, a to dvěma způsoby: nepřímo oslovením odborníků, lektorů, školitelů a poradců v oblasti zemědělství a rovněž přímým oslovením farmářů. Setkání bylo zaměřeno na dokončení národních reportů jednotlivých zúčastněných zemí v oblasti agroturistiky a úpravu dat pro vypracování souhrnné zprávy jakožto první části druhého projektového balíčku.

Dalšími tématy jednání byly zahájení práce na druhé části tohoto projektového balíčku, jejímž obsahem je sběr případových studií, dále diseminace, zhodnocení dosavadní práce a naplánování dalších projektových setkání.

Druhý a třetí den pobytu v Portugalsku vyrazili projektoví partneři do terénu a v Národním parku Peneda-Gerês navštívili vybrané agroturistické lokality, jejichž prozkoumání a společné diskuse s místními provozovateli agroturistických farem zajistila pro zúčastněné partnery hostitelská organizace ADERE-PG. Účastníci si prohlédli farmy zabývající se příkladnou agroturistikou v oblastech Branda da Aveleira a Soalheiro.

STAY02_05

Poslední den setkání byl věnován návštěvě agroturistické farmy Quinta da Mata produkující hlavně víno a farmy Quinta do Olival zabývající se sběrem borůvek.

Kromě zmíněných ukázkových portugalských agroturistických lokalit měli projektoví partneři rovněž možnost obdivovat prostřednictvím krátkých túr zeleň a rozmanitost místního národního parku. Zajištění exkurzí si velmi pochvalovali a nyní již intenzivně pracují na projektových výstupech a k dalšímu osobnímu jednání se sejdou v lednu příštího roku v Itálii.

Podrobná reportáž z projektového setkání bude brzy zveřejněna ve vnitřní sekci našeho webu určené pro členy ASZ ČR a také v příštím čísle námi vydávaného časopisu Selská revue.

Lucie Ficková

   STAY_logo02  Spolufinancováno EU

Přečteno: 698x