Dvojici českých miliardářů leží na účtě obří hotovost. Nakoupí pozemky

Seznam Zprávy
Sdílejte článek
Dvojici českých miliardářů leží na účtě obří hotovost. Nakoupí pozemky

Investiční fond Unimex Group Jiřího Šimáněho a Jaromíra Šmejkala disponuje stamiliony v hotovosti, které má připravené na nákup pozemků. První bude v Jindřichově Hradci.

Loňský rok znamenal pro fond Unimex Group, který ovládají Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal, zmrazení byznysu. Kvůli nejistotě a krizi, kterou způsobila ruská invaze na Ukrajinu a prudké zvýšení cen energií, fond neučinil žádnou akvizici.

Disponuje tak 787 miliony korun v hotovosti a aktuálně jedná o nákupu pozemků v Jindřichově Hradci a ve Zlíně celkem za 110 milionů korun. K tomu jedná o dokoupení pozemků za 45 milionů korun v Průhonicích, kde na 93 tisících metrech vznikají rodinné domy.

„Pozemky jsou ve stadiu jednání a lze jen obtížně predikovat, zda se tyto transakce uskuteční. Výjimkou je akvizice pozemku v Jindřichově Hradci, kde je již podepsána smlouva o smlouvě budoucí kupní,“ uvedl pro SZ Byznys člen představenstva fondu Unimex Group Petr Pavlát.

Podle něho fond sleduje vývoj na českém trhu v kontextu evropského dění a hledá příležitosti pro další nákupy. Na trhu je podle informací SZ Byznys v potížích řada především menších developerů, jimž po razantním zvýšení úrokových sazby přestávají projekty ekonomicky vycházet.

„Posuzujeme a zvažujeme možnosti, které se v současné době na trhu nabízí, nicméně v tuto chvíli žádná z možných akvizic nepokročila tak daleko, aby se již jednalo o případných smluvních podmínkách,“ dodal Pavlát.

Prodej Smart Wings na bodě nula

Největším projektem fondu je v současnosti výstavba řadových rodinných domů a bytových domů v bývalé obci Jahodnice v Hostavicích u Prahy. Projekt rodinných a bytových domů v hodnotě přes 200 milionů korun je z dvou třetin zrealizován a s dokončením se počítá na konci příštího roku.

V roce 2022 fond vydělal před zdaněním 217 milionů korun, což je o 114 milionů méně než o rok předtím. Fond totiž přeceňoval hodnotu nemovitostí směrem dolů a také se výrazně zvýšily náklady na provoz. Fond vydělává hlavně na pronájmu nemovitostí.

Fond Unimex Group patří do stejnojmenné skupiny, v níž rozhodující podíl (60 procent) ovládá Jiří Šimáně a čtyřicetiprocentní podíl patří Jaromíru Šmejkalovi. Do skupiny patří letecký dopravce Smart Wings, České aerolinie či provozovatel privátních letů Unimex Group Jet, dále například firma Uni Hobby, která provozuje deset prodejen pro kutily v Čechách a na Moravě. Do skupiny patří i golfové hřiště Albatros u Karlštejna.

V minulých měsících se spekulovalo o prodeji aerolinek Smart Wings. Zájem měla izraelská společnost Israir, avšak podle Pavláta jsou jednání na mrtvém bodě. „Kolegové, kteří se Smart Wings zabývají, říkají, že prodej podílu ve společnosti je ve stadiu nula,“ uvedl.

Autor: Jiří Zatloukal
Zdroj: Seznam Zprávy

Přečteno: 531x