Úřad ukončil vyšetřování cen potravin: V Česku je oligopol, ale trh funguje

Seznam Zprávy
Sdílejte článek
Úřad ukončil vyšetřování cen potravin: V Česku je oligopol, ale trh funguje

Mezi producenty kuřecího masa, mléka nebo vajec je oligopol. Konkurence přesto funguje a nedochází k neúměrnému navyšování marží na straně zemědělců, zpracovatelů a obchodů. Konstatoval to antimonopolní úřad.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ukončil šetření trhu zaměřené na vývoj cen u pěti základních potravin: mléka, másla, mouky, vajec a kuřecího masa.

Nepotvrdily se spekulace politiků a některých ekonomů o tom, že by někdo ve vertikále zemědělec–zpracovatel–obchod zneužíval situace na trhu a „přifukoval“ ceny potravin na úkor spotřebitelů. Cukr mezi sledovanými potravinami nebyl.

Úřad nezjistil žádné dominantní postavení ani kartelové dohody.

„Na trhu není nikdo, kdo by byl schopen ovlivňovat marže, ať už pozitivně, či negativně, vůči ostatním ve vertikále. Trh se chová naprosto přirozeným způsobem,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Mlsna.

Vedle toho nicméně úřad tvrdí, že na některých trzích je vytvořen oligopol, tedy struktura, kdy trh ovládá jen několik málo silných hráčů. Výrazný oligopol je například u čerstvého mléka, kde tři největší zpracovatelé mají dohromady 60 procent trhu.
 

Oligopol je také v másle, kde je však zároveň snadná možnost dovozů. Zhruba padesát procent másla pochází ze zahraničí. Právě importy pomáhají podle ÚOHS tomu, že přes oligopolní postavení trh funguje normálně.

V produkci mouky dva největší soutěžitelé zaujímají padesát procent trhu a osm největších hráčů tvoří prakticky celý trh. Výrazná oligopolní struktura je také ve zpracování kuřat.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v posledním roce opakovaně obviňoval obchod, že u některých potravin nasadil nepřiměřené marže. Zmínil například cukr, vejce a jablka. V poslední době tvrdil, že aktivita jeho resortu potraviny zlevňuje.

V politickém boji za levnější potraviny předeslal, že se pracuje na novele zákona o cenách. Na druhou stranu však zdůrazňoval, že cestou regulace jít nechce.

Seznam_Zprávy_graf_vývoj_cen

K tomu nyní nepřímo vyzval také antimonopolní úřad. „ÚOHS v žádném případě nedoporučuje zavedení cenové regulace. Experiment v Maďarsku vedl ke skokovému nárůstu cen. Producenti tam spíše exportují,“ uvedl nyní Mlsna.

Potraviny podle úřadu všude v Evropě zdražily o nejméně 20 procent. „U některých komodit na tom Česká republika není z hlediska maloobchodní ceny zdaleka nejhůře a pohybuje se někde ve středu států EU,“ dodal.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza nyní vyzval ministra Nekulu, aby se veřejně omluvil za osočování obchodů. „Antimonopolní úřad prokázal to, co jsme říkali od počátku – že obchody nejsou viníkem rychlého růstu cen potravin v České republice,“ řekl.

To je fakt. Závěry šetření obecně nepotvrdily slova ministra o vysokých maržích obchodů. Podle Prouzy nicméně šetření ukazuje, že agrobaroni opakovaně zneužívali energetickou krizi, válku na Ukrajině a nervozitu lidí k umělému navyšování cen. Nic takového však na tiskové konferenci nezaznělo.

Autor: Filip Horáček
Zdroj: Seznam Zprávy

Přečteno: 640x