Projekt Farms´ Charm - ze vzdělávacího školení ve Vídni

Eduard Uher
Sdílejte článek
Projekt Farms´ Charm - ze vzdělávacího školení ve Vídni

V rámci evropského projektu Farms´ Charm, jehož je Asociace soukromého zemědělství ČR koordinátorem, jsme měli možnost vyrazit do Vídně na vzdělávací školení - Learning/Teaching/Training Activity (LTTA), které se konalo ve dnech 22. - 26. 5. 2023. Tato událost se uskutečnila ve spolupráci s jedním z našich rakouských partnerů.

První den našeho setkání byl věnován seznámení všech účastníků s plánovanou agendou, projektem Farms´ Charm a jeho vizí. Byla to také ideální příležitost k tomu, abychom se mezi sebou lépe poznali a vyměnili si postřehy ze světa zemědělství. Účastníci pocházeli nejen z České republiky, ale také z Kypru a Itálie, což přineslo velmi bohatou a různorodou směs zemědělských zkušeností.

Následující dny jsme se vydali na čtyři různé farmy nacházející se nedaleko Vídně. Na každé z nich nás hostující farmář přivítal s nadšením a připravil zajímavý program, který nám umožnil získat hlubší pohled do každodenního života a práce na těchto farmách. Zemědělci nám ochotně ukázali své techniky a postupy. Bylo fascinující vidět, jak se zemědělství vyvíjí v sousedním Rakousku a jak si každý farmář najde svůj vlastní přístup k provozu ubytování na svém statku.

LTTA_Vídeň03      LTTA_Vídeň02

V rámci doprovodného programu jsme měli také příležitost poznat krásy Vídně. Prohlédli jsme si některé z nejznámějších památek, ochutnali místní speciality a poznali kulturu této úchvatné metropole. Bylo to skvělé spojení relaxace, zábavy a nových zkušeností.

Poslední den LTTA jsme se sešli k diskusi na téma agroturistiky. Šlo o velmi obohacující setkání, kde jsme si vyměnili nápady, zkušenosti a přístupy týkající se tohoto tématu. Agroturistika se stává stále populárnější formou cestování a mnoho farem se ji snaží u sebe zavádět nebo vylepšovat. Tím pádem bylo rakouské zemědělství ideálním adeptem k inspiraci pro všechny účastníky.

Eduard Uher, hlavní kancelář ASZ ČR

Farms´ Charm     Spolufinancováno EU

Přečteno: 785x