Meteorologové kvůli suchu dál rozšířili výstrahu na nebezpečí požárů

ČTK
Sdílejte článek
Meteorologové kvůli suchu dál rozšířili výstrahu na nebezpečí požárů

Meteorologové dál kvůli suchu rozšířili území, kde do odvolání platí výstraha na nebezpečí požárů. Ode dneška platí varování také pro oblast Frýdlantska, Liberecka, Semilska a také pro severozápad Jihočeského kraje. Celkově nyní výstraha před požáry platí zhruba pro severozápadní polovinu republiky s výjimkou horských oblastí na severovýchodě Čech. ČTK to včera sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Vzhledem k prohlubujícímu se suchu a očekávanému převážně slunečnému počasí bez výraznějších srážek i v dalších dnech, se od čtvrtka 1. června rozšiřuje výstraha na nebezpečí vzniku a šíření požárů i na území Frýdlantska, Liberecka, Semilska a také na severozápad Jihočeského kraje,“ uvedl ČHMÚ.

Výstraha platná až do odvolání se po dnešním rozšíření dotkne celého Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Středočeského kraje a Prahy, většiny regionů Libereckého, Pardubického a Královéhradeckého kraje a severu Jihočeského kraje.

Lidé by se podle meteorologů měli v regionech, v nichž platí výstraha, vyvarovat jakýchkoliv aktivit, které by mohly být příčinou požáru. Ve volné přírodě by neměli rozdělávat oheň, vypalovat trávu, odhazovat cigaretové nedopalky nebo používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Současně by měli dodržovat místní vyhlášky a zákazy, které v případech sucha a nebezpečí vzniku požárů mohou být vydány.

Zdroj: ČTK

Přečteno: 344x