Svaz chovatelů prasat žádá vládu o udržení úrovně dotací pro chovy prasat

ČTK
Sdílejte článek
Svaz chovatelů prasat žádá vládu o udržení úrovně dotací pro chovy prasat

Svaz chovatelů prasat žádá vládu o udržení výše dotací pro chovy prasat. Bez zachování podpory se podle svazu nepodaří sektoru vyrovnat se se ztrátami z posledních dvou let, které dosáhly dvou miliard korun. Svaz chovatelů prasat to včera ČTK sdělil v tiskové zprávě. "Chápeme sice nutnost konsolidace státního rozpočtu, ale jsme přesvědčeni, že je velký prostor pro racionalizaci mnohých nákladů státní správy," uvedl předseda Svazu chovatelů prasat Josef Luka.

Zachování dotačních programů s výrazně pozitivními efekty je podle Luky velmi důležité. „Žádáme proto vládu o udržení úrovně dotací pro chovy prasat, mimo jiné i proto, že všechny podpory jsou zaměřeny na zlepšování zdravotního stavu a životních podmínek zvířat. Jejich snižování by tak mělo vedle negativního vlivu na spotřebitele také nepříznivý dopad na samotná zvířata,“ řekl.

Pro chovatele je podle svazu dobrou zprávou, že se cena jatečných prasat po dlouhých měsících dostala nad výrobní náklady. Podle něj to ale neznamená, že by byly problémy zažehnány. Uvedl, že v loňském roce chovatelé přispívali spotřebitelům na nákup každého kilogramu zhruba třemi korunami a celý sektor tak prodělal skoro tři čtvrtě miliardy korun. V roce 2021 byla situace obdobná, kumulovaná ztráta za tyto dva roky tak podle svazu dosáhla úrovně dvou miliard korun.

Ztráty přitom podle svazu nebyly způsobeny jejich nízkou konkurenceschopností, ale celkovou krizí odbytu, a především exportu na úrovni EU. Tedy podle svazu něčím, co tuzemští chovatelé nezpůsobili, ani nemohli ovlivnit. V současnosti se v zemích, které vyrábí mnohonásobně více vepřového masa, než sami spotřebovávají, stavy rychle redukují. „Protože je Česká republika již dnes závislá z více než 50 procent na dovozu vepřového masa ze zahraničí, měl by podobný vývoj u nás dramatické dopady na potravinovou bezpečnost,“ upozornil svaz.

Bez udržení podpor by podle něj spotřebitelé v Česku museli nakupovat stále více dovozového masa. Dopady na bilanci zahraničního obchodu, zaměstnanost na venkově i na uhlíkovou bilanci by se tak dál zhoršovaly, uzavřel svaz.

Zdroj: ČTK

Přečteno: 251x