Česko v bezpečnosti potravin kleslo. I tak je nejlepší z postkomunistických zemí

iDnes
Sdílejte článek
Česko v bezpečnosti potravin kleslo. I tak je nejlepší z postkomunistických zemí

Česko v žebříčku potravinové bezpečnosti kleslo meziročně o dvě pozice na 16. příčku. Prestižní index sestavuje v posledním desetiletí britský týdeník The Economist. Hodnotí dostupnost potravin, ale také jídelní rozmanitost či nutriční hodnoty stravy.

Není to tak dávno, kdy většina zdejších zemědělských organizací upozorňovala na to, že potravinářství a sektory s ním spojené jsou v republice na skvělé úrovni. Česko se tehdy umístilo na skvělém pátém místě celosvětového žebříčku potravinové zabezpečenosti.

Před ním byly v hodnocení, které sestavuje výzkumná jednotka britského týdeníku The Economist, pouze Finsko, Irsko, Nizozemsko a Rakousko. Od té doby však Česko klesá – předloni na čtrnácté a loni na šestnácté místo.

Ne že by to šlo s tuzemským zemědělstvím, potravinářstvím a dalšími obory z kopce. Česko má v indexu pouze o necelý bod méně než před třemi lety, stále je nejlepší ve střední Evropě a pod ním jsou státy s vyšší životní úrovní. „Přestože se v loňském roce propadlo o dva stupně, na 16. pozici, stále vede před západoevropskými zeměmi, jako jsou Belgie, Německo či Španělsko. Česko dosáhlo velmi dobrých výsledků v otázce cenové dostupnosti potravin i zajištění přístupu obyvatelstva k nim,“ komentuje mluvčí Agrární komory ČR Barbora Pánková.

„Výsledky výzkumu v řadě oblastí potvrzují pozitiva i negativa trhu potravin v Česku. Z těch pozitivních je to nízké plýtvání s potravinami a nízký počet lidí pod hranicí chudoby, z těch negativních pak výsledky obchodu s potravinami a pomalý rozvoj inovačních technologií, což je odrazem konzervativního přístupu v produkci zemědělských surovin a potravin,“ uvádí agrární analytik Petr Havel.

České umístění nicméně hodnotí jako dobré. Za vysokým skóre v rámci udržitelných kritérií podle něj stojí to, že se velké množství půdy obhospodařuje v ekologickém zemědělství – podle posledních údajů kolem 16 procent zemědělské půdy.

Jíme méně kvalitních bílkovin

Součástí indexu jsou čtyři velké podkategorie. Kromě cenové dostupnosti a zajištění přístupu k potravinám se hodnotí přírodní zdroje či kvalita potravin, jejíž součástí je třeba množství snězených kvalitních bílkovin na den. Zajímavostí je, že v tomto ohledu se strava průměrného Čecha v minulém roce ochudila o zhruba deset gramů. Kvalitních bílkovin za den snědl 86,7 gramu.

„Hlavními hodnocenými parametry jsou výživová rozmanitost, tedy podíl neškrobových potravin a spotřeba cukru, nutriční standardy dané země, dostupnost mikronutrientů jako vitaminu A a mikroprvků, kvalita bílkovin a samotná bezpečnost potravin. Hodnocení Česka v rámci tohoto indikátoru meziročně snižuje vyšší než průměrná spotřeba cukru a nižší dostupnost zinku ve stravě,“ vysvětluje manažer akreditační společnosti TÜV SÜD Milan Kroutil.

Z hlediska bezpečnosti výroby potravin české výsledky podle něj ve většině parametrů převyšují průměr. „To potvrzuje i naše pozorování z hlediska nezávislé certifikační autority,“ dodává s tím, že v příštím žebříčku může přijít další snížení hodnocení. Letošní inflace zhoršila mnoha domácnostem finanční dostupnost potravin.

Mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha vyzdvihl to, že Česko má velice dobrý zemědělský výzkum a vývoj. „Ovšem jeho výsledky nedokážeme přenést do praxe. Chybějí nám také skladovací kapacity pro zemědělské plodiny, takže se ve velké míře musíme spolehnout na prodej komodit a následný dovoz zpracovaných surovin. Naše země je rovněž hodnocena jako riziková z pohledu výskytu sucha a záplav,“ sdělil MF DNES. Svaz podle něj dlouhodobě upozorňuje na nedostatečné kapacity pro zpracování komodit.

Jak si Česko vedlo v GFSI

„Možná by se pozornost mohla upnout k větší podpoře zajištění soběstačnosti nejen základních surovin, ale k celé šíři potravin a jejich zpracování,“ říká Pícha. Veřejnost by si podle něj neměla namlouvat, že se v Česku vyrábí dostatek mléka a obilí, protože větší užitek z těchto plodin získávají v zahraničí, kde se komodity zpracují.

Jan Pivoňka z Potravinářské komory ČR upozorňuje na to, že i samotné hodnocení potravinové zabezpečenosti má svá omezení. Některá data třeba výzkumníci pro žebříček vůbec nezískali nebo nevyhodnotili.
 

„Podrobnější analýzou důvodu změn v těchto parametrech by se měly zaobírat především instituce, které tyto parametry shromažďují a vyhodnocují. Ty by měly následně poskytnout zpětnou vazbu dotčeným oborům,“ tvrdí Pivoňka. „Proto vnímáme hodnocení indexu spíše jako příležitost nahlédnout všechny parametry, které považují světoví odborníci na produkci potravin za klíčové,“ vysvětluje.

A pak také záleží na datech, ze kterých výzkumníci při tvorbě indexu vycházeli. Některé ukazatele jsou přitom úsměvné. Česko například od roku 2016, kdy byla vládou schválená strategie zemědělství s výhledem do roku 2030, získává bod za existenci strategií pro zabezpečení potravin, ale nula bodů za realizaci.

Autor: Jan Drahorád
Zdroj: iDnes.cz

Přečteno: 450x