Cena rohlíku není na mně, řekl Výborný. Miliardy chce ušetřit i propouštěním

iDnes
Sdílejte článek
Cena rohlíku není na mně, řekl Výborný. Miliardy chce ušetřit i propouštěním

Nový ministr zemědělství Marek Výborný řekl, že nemá kompetence, aby určoval ceny potravin na trhu. „Nejsem a nebudu ministr cenotvorby. Nemůžu říct, kolik má stát rohlík nebo mléko,“ uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Nastínil také, kde chce uspořit 10,2 miliardy korun a slíbil, že zlepší komunikaci resortu.

„Jsem ministr zemědělství – zemědělců, vodohospodářů, lesáků, rybářů a také spotřebitelů. Ale nejsem a z logiky věci nikdy nebudu ministrem cenotvorby,“ uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Marek Výborný (KDU-ČSL).

Ministerstvo zemědělství podle něj není schopné rozhodovat o tom, kolik bude stát rohlík, litr mléka nebo kilogram hovězího masa.

To zdůvodnil Výborný tím, že v boji s drahými potravinami má pouze nepřímé nástroje. Ty nicméně využívat chce.

„Máme kontrolní mechanismy, samozřejmě si rozklíčujeme celý řetězec od prvovýroby přes marže až po spotřebitele. Pokud objevíme nějaké nekalosti, máme instituce, jako je Česká obchodní inspekce nebo potravinářská veterinární správa, ty budeme využívat,“ řekl Výborný.

Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy ale ministr určitý vliv na cenu potravin mít může. „On nemůže rozhodovat o tom, že mléko se nebude prodávat za 20, ale za 12 korun, ale může vytvářet takový rámec, který přispívá k tomu, že potraviny budou cenově dostupnější,“ vysvětlil Pýcha v pořadu 360°.

„Finální cenu ovlivňujeme systémem zdanění, nastavením podpor a dotací atd. To je ale dlouhodobá záležitost a ne že se pan ministr rozhodne, že zítra bude mléko levnější,“ sdělil Pýcha k možnostem ministerstva.

„Seškrtám místa a zlepším komunikaci“

V resortu zemědělství se má v příštích dvou letech škrtnout na dotacích 10,2 miliardy korun. Závazek, který vznikl z koaličních jednání, slíbil nový ministr zemědělství naplnit.

„Týká se to i personálních úspor. To se nám určitě podaří. Už nyní k 1. červenci škrtáme na ministerstvu zemědělství 25 úřednických míst,“ popsal Výborný a zdůraznil, že chce, aby úřad fungovat efektivně.

„Věřím, že v tom poctivě budou konat i mí kolegové,“ dodal. Škrty konkrétních dotací hodlá ještě probrat s příslušnými sekcemi. „Některé dotační tituly opravdu smysl nedávají,“ řekl Výborný.

Zároveň slíbil, že zlepší komunikaci směrem k veřejnosti i s odborníky či nevládními organizacemi.

„Jestli přináším něco nového na resort zemědělství, tak je to změna komunikačního stylu. Chci, abychom ty věci dokázali diskutovat s odborníky, budu hovořit s nevládními organizacemi a jejich zástupci. Chci, abychom si všichni dokázali sednout k jednomu stolu a dohodnout spravedlivá pravidla,“ popsal ministr a podotkl, že pokud nebude mít zpětnou vazbu od sedláků a zemědělských družstev, bude to celé „kulhat na jednu nohu“.

Zlepšení komunikace očekává i prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. „Veškeré problémy v poslední době vznikly z toho, že se nekomunikovalo. Neměli jsme prostor říct náš názor na některé věci, které by se měly změnit. To byl zásadní problém,“ uvedla Večeřová.
 
Autor: 
Zdroj: iDnes.cz
Přečteno: 338x