Pokud chceme zachovat les, musí myslivci začít víc střílet zvěř, míní Výborný

iDnes
Sdílejte článek
Pokud chceme zachovat les, musí myslivci začít víc střílet zvěř, míní Výborný

Jako jednu ze svých priorit nový ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) uvedl před měsícem při svém příchodu do úřadu schválení novely mysliveckého zákona. „Zvěř se například pořád eviduje prostřednictvím zobáků nebo uštípaných ocásků, to je jako za doby krále Klacka a je potřeba to změnit,“ řekl Výborný v rozhovoru pro MF DNES.

Zároveň hodlá pracovat na potravinové bezpečnosti Česka zvyšováním zásob ve státních hmotných rezervách a zachovat tradiční tuzemské plodiny. Podporu z krizového balíčku Evropské unie proto hodlá rozdělit mezi chmelaře, ovocnáře a pěstitele zeleniny.

Jak se díváte na současný koncept lidové myslivosti a jeho funkčnost v českém prostředí?
Současný myslivecký zákon tady máme dvacet let. Je to norma, která nebyla nikdy novelizována, je poplatná době svého vzniku, a to je částečně odpověď na vaši otázku. Nechci se zříct konceptu lidové myslivosti. Tak, jak vychováváme nové chovatele, zahrádkáře nebo rybáře, tak bychom měli v rámci myslivosti podporovat výchovu nových myslivců. Zákon je ovšem potřeba přizpůsobit současné situaci, a to i současnému stavu lesů, kde se zvěř pohybuje, a skladbě zvěře.

Celý článek pro předplatitele iDnes Premium zde.

Autor: Jan Drahorád
Zdroj: iDnes

Přečteno: 484x