Klesají ceny výrobců pšenice i mléka, inflace ale stále roste, říká svaz

iDnes
Sdílejte článek
Klesají ceny výrobců pšenice i mléka, inflace ale stále roste, říká svaz

Pokračující pokles cen zemědělských výrobců, o kterém ve středu informovali statistici, je nejvíce vidět u pšenice. Klesá i cena mléka. Mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha poukázal na to, že spotřebitelské ceny jsou meziročně vyšší. V červenci byla u potravin meziroční míra inflace 9,5 procenta, v červnu to bylo 12 procent.

Pícha zároveň upozornil, že rostou ceny komodit, u kterých je Česko závislé na dovozu, jako jsou ovoce, brambory, zelenina i vepřové maso. „U rostlinných i živočišných komodit se i přes nárůst cen některých z nich dostáváme pod únosnou mez ziskovosti a hrozí, že se pro české zemědělce vedle mléka a masa stanou ztrátovými i komodity jako obiloviny a řepka. Paradoxem je, že rozhodující cena tuzemských zemědělských komodit v měsíčním srovnání neustále klesají, ale v obchodech stále cena roste,“ dodal.

Ceny v zemědělství meziročně podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) klesly o 14,3 procenta, v červnu byly nižší o 13,8 procenta. Ceny výrobců by měly naznačovat budoucí vývoj spotřebitelských cen. Výrazněji klesly ceny v rostlinné výrobě, meziročně o 24,5 procenta, v živočišné výrobě byly vyšší o 1,8 procenta vyšší.

Ve srovnání s loňským červencem zlevnily olejniny, a to o 37 procent, cena obilovin klesla téměř o třetinu. Naopak o 18,7 procenta zdražilo ovoce a o téměř 23 procent čerstvá zelenina. Cena brambor se meziročně zvýšila o dvě pětiny. O 29 procent stoupla cena prasat, vejce zdražila o 27,6 procenta. Naproti tomu klesly ceny mléka o 7,7 procenta a skotu o 1,3 procenta.

Kravské mléko třídy Q podle ČSÚ letos v lednu zemědělci prodávali za 13,40 korun na litr, v červenci to bylo zhruba o tři koruny méně. Ministerstvo zemědělství v Zelené zprávě za loňský rok uvádí, že průměrná cena výrobců mléka loni dosáhla nevyšší hodnoty v prosinci, kdy se platilo 13,19 Kč za litr.

„První kupující včetně zahraničních subjektů zaplatili chovatelům v ČR v průměru 11,59 Kč/l,“ uvádí. Zpráva také uvádí, že podle odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) chovatelé dosahovali nákladové rentability, tedy poměru výsledku hospodaření k nákladům, na úrovni 10,50 procenta vlivem mimořádně vysokých cen.

Zpráva také uvádí, že loni výrazně vzrostly všechny náklady chovatelů. „Podíl nákladů na krmiva na celkových nákladech mléka se předpokládá ve výši 44,5 procenta, z toho podíl na vlastní krmiva 22,8 procenta,“ stojí v Zelené zprávě. Uvádí také, že chov skotu se tradičně soustředí především do větších podniků. Loni skot chovalo 18 200 firem a téměř 60 procent populace skotu se chovalo v podnicích nad tisíc kusů, což odpovídá 746 subjektům.

Zdroj: iDnes.cz, ČTK

Přečteno: 292x