V oblastech základních potravin je v Česku nízká konkurence. Oficiálně to potvrdil ve své květnové analýze i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Antimonopolní úřad ve své analýze tvrdí, že je podstata trhu například v mléce či kuřecím mase sice oligopolní, ale bez vlivu na cenotvorbu. Podle expertů ovšem nízká konkurence reálný vliv má.
„Nedostatečná konkurence na tuzemském trhu je nepochybně jedním z důvodů vysokých cen potravin, není ale důvodem jediným a není důvodem novým,“ uvedla pro Echo24 mluvčí AZS ČR Šárka Gorgoňová. Současná struktura trhu v ČR je podle asociace dána také historicky.
Důvodem je málo výrobců v jednotlivých oborech, malé odlišení v sortimentu nabízených výrobků, vzhledem ke kolektivizaci nízký počet zemědělců a velký vliv pokračovatelů někdejších zemědělských družstev na dotační politiku. „A samozřejmě je to dáno také velikostí, respektive ‚malostí‘ tuzemského trhu. Další problém jsou stále ještě vyšší ceny některých nákladů v ČR, včetně energií, nebo vysoká byrokracie spojená s podnikáním v zemědělství a potravinářství,“ uvedla pro Echo24 AZS ČR
Míra konkurence se v jednotlivých oborech liší. Nejvíce koncentrovaný trh je v Česku podle asociace patrně ve výrobě cukru (dominantní subjekt, cukrovar Dobrovice, má zhruba 60 procent trhu), ale i v mlékárenství, mlynářství a ve zpracování masa, především pak drůbežího a vepřového.
„Recepty ke změně stávajícího stavu jsou systémově dva. Spočívají jednak ve snižování byrokracie, která zatěžuje zejména menší a střední podniky a odrazuje je tak například od zpracování zemědělských surovin a výroby potravin,“ uvedla pro Echo24 Gorgoňová. „A jednak – a to je středně až dlouhodobý proces, ve změně nastavení dotační politiky Ministerstva zemědělství a současně ve vytváření lepších podmínek pro vznik a rozvoj středních a menších podniků obecně, ze strany Vlády ČR,“ dodala.
Na potřebu zvyšování konkurence upozorňuje i Potravinářská komora ČR. V komentáři k tzv. konsolidačnímu balíčku uvedla, že na potravináře se zapomnělo. „Potřeba investic do výroby a zvyšování konkurence na trhu s potravinami byla jedním z hlavních argumentů, jak dlouhodobě snížit ceny potravin pro konečného spotřebitele,“ uvedla tehdy prezidentka komory Dana Večeřová.
„Zemědělci, potravináři i obchodníci mají primární zodpovědnost za plynulé zásobování všech obyvatel kvalitními a bezpečnými potravinami, vláda má zase za úkol vytvořit takové podmínky pro všechny zúčastněné, aby podnikání v České republice bylo výhodné, transparentní, méně byrokratické a administrativně náročné,“ uvedla komora ve svém prohlášení s tím, že problém je mimo jiné v zahraniční konkurenci.
„Vzhledem k neutěšeným podmínkám pro podnikání v České republice, ať už jde o vysoké náklady na energie, pracovní sílu, neexistenci investičních pobídek pro potravinářský sektor, zdlouhavé legislativní procesy či administrativní náročnost se, bohužel, stáváme v poslední době stále častěji svědkem toho, že i ryze české firmy uvažují o přesunutí výroby do jiných států EU, kde jsou jim mnohdy nabízeny dotace až do 50 % realizovaných investic,“ uvádí komora s tím, že výsledkem může být ztráta pracovních příležitostí, snížení daňových odvodů z výroby do státních rozpočtu a v konečném důsledku také výrazné snížení zpracování domácí suroviny, což postihne především české zemědělce.
MZe se v září sejde s maloobchodními řetězci
Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý pro Echo24 uvedl, že v některých případech může být hodnocena struktura trhu jako oligopolní nebo i méně koncentrovaná. „ÚOHS, který tuto problematiku prošetřoval u pěti základních potravin, neshledal, že by docházelo k neúměrnému navyšování marží na straně zemědělců, zpracovatelů a obchodů. Rovněž nebylo zjištěno žádné dominantní postavení ani kartelové dohody. Zejména pak dovoz potravin pomáhá podle ÚOHS tomu, že přes oligopolní postavení některých firem trh funguje normálně,“ uvedl Bílý.
V současné době maloobchodní ceny většiny potravin již několik měsíců klesají. „Podstatný bude zejména další vývoj cen a vstupů u zemědělců, potravinářů a obchodníků – v tomto ohledu je příznivý současný pokles cen vstupních komodit, zejména rostlinných,“ dodal Bílý.
MZe rovněž podle něj dlouhodobě podporuje producenty, zejména z řad malých a středních podniků. „Například v současné době je spuštěn příjem žádostí o podporu pro zpracovatelské podniky a producenty, rovněž jsou podporovány inovace a diverzifikace produkce. Velkou roli v oblasti cenotvorby hrají v České republice zejména maloobchodní řetězce, se kterými máme v září domluvené jednání,“ dodal Bílý. „Budeme řešit aktuální témata v oblasti dodavatelsko-odběratelských vztahů mezi zástupci obchodu a výrobci potravin v České republice. Jedním z témat by mělo být také uplatnění kvalitní české produkce z krátkých dodavatelských řetězců v tržní síti,“ vysvětlil mluvčí resortu.
Na MZe vznikla mimo jiné mezirezortní pracovní skupina k cenám potravin, která se zabývala zejména výstupy z šetření, která prováděl ÚOHS, ČOI, SZPI a statistických výstupů ČSÚ a ÚZEI. „Ministerstvo zemědělství i nadále ceny zemědělských komodit a potravin sleduje, nicméně boj s vysokými cenami není úkolem jen pro ministra zemědělství, ale pro celou vládu. Ministr zemědělství má značně omezené možnosti, jak ceny potravin ovlivnit. Zásadní je zvládnutí energetické krize a postupný pokles cen energií, pohonných hmot, ale i dalších vstupů, které se negativně propisují do cen potravin,“ uvedl Bílý.
Autoři: Tereza Matějčková, Jan Křovák
Zdroj: Echo24.cz