Pomocník vinaře, co maká za polovic, bez přestávek. Robot ovládaný telefonem

iDnes
Sdílejte článek
Pomocník vinaře, co maká za polovic, bez přestávek. Robot ovládaný telefonem

Sezona burčáku je v plném proudu. Od vinice po posezení u sklenky vína je ovšem dlouhá cesta. Dřinu ve vinohradu umí dnes zmírnit moderní technika. Unikátní autonomní plně elektrický robot VitiBot ulehčí práci.

Je tichý, ekologický, chytrý a elektrický. Elektrický robot Bakus od francouzské společnosti VitiBot je určen pro práci ve vinohradu.

„Zastane práci ve vinici, a přitom chrání životní prostředí. Přináší budoucnost do udržitelného pěstování vinné révy. V době, kdy je stále náročnější zajistit pracovníky na sezonní práce, tak přináší nejen úsporu času, ale také financí. Po zhruba pěti hodinách nabíjení dokáže díky čtyřem lithium-iontovým bateriím pracovat až deset hodin v kuse. Klidně i o víkendu,“ komentuje Zdeněk Sedláček, prodejce zemědělské techniky v AGROTEC Group.

„Robot umí aktuálně okopávat, přiorávat a v budoucnu by měl i postřikovat, ožínat a předřezávat,“ popisuje. Na podzim se očekává, že budou dostupné doplňky k dalším činnostem jako například ožínací lišta, předřez a mulčovač, za rok rosič pro chemickou ochranu vinic.

„S VitiBotem se dá dostat na polovinu nákladů, které vinaři zaplatí brigádníkům,“ doplňuje Sedláček. „Robot umí okopávat i nové výsadby, což mechanické stroje většinou neumí.“

„Tento autonomní stroj udělá tolik práce jako zhruba dva traktory,“ chválí Miloš Michlovský, slavný vinař, vinohradník, šlechtitel, enolog, vysokoškolský pedagog, inovátor a experimentátor.

Práce s VitiBotem je jednoduchá. „V úvodu je nutné namapovat trasy a jednotlivé řádky. Tyto informace putují kolegům do Francie, kde je VitiBot doma. Celý proces mapování terénu trvá zhruba dva dny, včetně schválení. Vinice, které jsou jednou zmapovány, jsou potom definitivně určeny k robotově péči,“ vysvětluje Zdeněk Sedláček. A dodává, že v případě nutnosti jsou ve Francii i v AGROTEC Group kdykoliv připraveni podklady pro robota upravit či jinak pomoci.

Robot se ovládá jednoduše smartphonem, na začátku a konci řádku se sám otočí a dokáže jezdit až šestikilometrovou rychlostí. Díky 12 mechanickým detektorům dokáže stroj v případě podezřelého pohybu, nezvyklé změny povrchu zpomalit či zastavit. Stroj si bezpečně poradí také v kopcovitém terénu, při jízdě ze svahu se navíc dobíjí.

Autor: fdv
Zdroj: iDnes.cz

Přečteno: 243x