SOCR ČR a ASZ ČR: Zlepšeme stav českého zemědělství. Je nejvyšší čas

Sdílejte článek
SOCR ČR a ASZ ČR: Zlepšeme stav českého zemědělství. Je nejvyšší čas
  • SOCR ČR a ASZ ČR podepsali memorandum o spolupráci, které si klade za cíl zlepšení situace v českém zemědělství
  • Cesty spočívají mimo jiné v efektivním nastavení dotačního systému nebo v celkové podpoře menších a středních zemědělců, aby lépe konkurovali velkým agroholdingům
  • Zájem zákazníků o české produkty roste, zatím ale postrádají pestrost, kvalitu a konkurenceschopnou cenu

Praha 3. října 2023 – Snížení byrokratické zátěže, zastropování dotací zemědělským a potravinářským holdingům nebo rozšíření nabídky kvalitních domácích potravin na pultech obchodů. To jsou některé z tezí memoranda o spolupráci, které dnes podepsali zástupci Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) a Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR).

„Musím bohužel konstatovat, že velcí čeští zemědělci i dodavatelé potravin ztrácejí čím dál víc svoji konkurenceschopnost. Hlavním důvodem je struktura zemědělského i potravinářského sektoru, která je postavená na obřích a často vertikálně integrovaných koncernech ve spojení se špatně nastaveným systémem provozních dotací místo podpory modernizace zemědělství a větší efektivity produkce potravin. Peníze daňových poplatníků tak spolu s často úplně zbytečnou  byrokracií slouží k zakonzervování tohoto stavu místo toho, aby podpora směřovala k rodinným farmám a k výrobcům potravin, kteří by zvýšili pestrost nabídky se značkou Česká republika,“ uvedl Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR.

Kvůli chybně nastavené dotační politice, která nenutí k zodpovědnému chování a neustálé modernizaci se v Česku pevně uchytil systém dominantních agroholdingů, které nemají motivaci k produkci pestré nabídky potravin, ale raději se zaměřují na velkoobjemovou průmyslovou produkci několika málo zemědělských komodit. S tím souvisí také nezodpovědný přístup k obdělávaným plochám, neboť z velké části hospodaří na pronajatých pozemcích, které maximálně vytěžují. „Dalším problémem je fakt, že malá konkurence mezi několika dominantními agroholdingy přináší zbytečně vysoké ceny potravin v Česku. Ostatně to potvrzují i údaje Českého statistického úřadu, kdy se zdražování týkalo nejvíce právě zemědělského a potravinářského sektoru. Rekordně ziskové zemědělsko-potravinářské podniky se navíc místo snahy dohánět kvalitou i cenou vyspělou Evropu raději soustředí na lobbing za udržení miliardových dotací,“ doplnil T. Prouza.

Tuzemští zákazníci přitom na pultech prodejen jednoznačně vyhledávají kvalitní české potraviny, o to víc z regionální produkce. Často jsou ochotni za kvalitní lokální potravinou i cestovat a součástí pestré nabídky by tak mělo být i výrazné omezení byrokracie, která menší zemědělce odrazuje od ochoty prodávat své produkty například ze dvora nebo na trzích, případně dodávat do obchodů, které mají o lokální potraviny velký zájem.

„Zásadním problémem menších zemědělců je skutečnost, že jim přebujelá byrokracie a zbytečné kontroly berou motivaci k dalšímu rozvoji podnikání. To vytváří bludný kruh, kdy aktuální stav zůstává zakonzervovaný, české zemědělství ztrácí konkurenceschopnost na mezinárodních trzích, český venkov ztrácí další ekonomické příležitosti  a přes všechny deklarované snahy se ani nedaří přechod k trvale udržitelnému zemědělství. Smutné je, že se tento stav nepodařil zatím změnit ani jednomu z ministrů zemědělství,“ zdůraznil Jaroslav Šebek, předseda ASZ ČR.

Podle J. Šebka se z tohoto pohledu jeví jako zásadní celkově větší podpora rodinnému podnikání v zemědělském i potravinářském sektoru, a to i pokud jde o marketing a propagaci. „Klíčovým prvkem, který může zmíněné problémy pomoci řešit, je podpora lokálně a generačně ukotveným zemědělcům – tedy rodinným farmám. Nejdřív se tu o jejich roli ani nemluvilo, teď se o nich aspoň mluví, ale fakticky se pro ně nic nedělá. Stát (nejen) proto musí zcela zásadně přepracovat stávající dotační politiku, která dnešní situaci nezlepšuje, ale naopak některé společenské a ekonomické problémy ještě prohlubuje. Dotace mají být určeny na podporu životaschopnosti zemědělců, jak také vyplývá z uplatňovaného evropského modelu, jež stojí na klasických sedlácích. Je třeba jasně zastropovat veškeré zemědělské dotace na takové úrovni, aby peníze daňových poplatníků šly na rozvoj regionů, do kvality nabídky a k posílení konkurenčního prostředí a ne do kapes pár majitelů obrovských agroholdingů. Je celá řada možností, jak stát může  pomoci menším a středním producentům, je třeba jen skutečně chtít, “ dodal J. Šebek.

V podepsaném memorandu hodlají SOCR ČR i ASZ ČR společně prosazovat jednotlivé kroky směřující ke zlepšení současného stavu.

Tisková zpráva SOCR ČR a ASZ ČR

Memorandum - Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR.pdfOtevřít

Prezentace předsedy SOCR ČR Tomáše Prouzy na TK:

 

Prezentace předsedy ASZ ČR Jaroslava Šebka na TK:

Přečteno: 988x