Jihomoravský kraj podpoří sedláky

Lukáš  SenftLukáš Senft
Sdílejte článek
Jihomoravský kraj podpoří sedláky

České zemědělství potřebuje výraznou a koncepční vládní politiku, nicméně zásadní úlohu hraje rovněž krajská úroveň. Ta samozřejmě nemůže nahrazovat státní strategie, zároveň je krajská politika nezastupitelná v tom, že může přesněji a s lepší znalostí místní situace reagovat na specifika daných regionů. Proto Asociace soukromého zemědělství (ASZ ČR) klade značný důraz na vyjednávání právě se zástupci krajů. Ještě před koncem tohoto roku se tak podařilo úspěšně uzavřít fázi jednání s Jihomoravským krajem, která vyvrcholí také finanční podporou regionů ASZ. Jedná se zřejmě o historicky první takovou pomoc pro jiný nevládní subjekt v tomto kraji, který až dosud podporoval pouze Agrární komoru ČR.

V pondělí 27. listopadu podepsali hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich a předseda ASZ ČR Jaroslav Šebek memorandum o spolupráci. Jihomoravský kraj a ASZ ČR se také domluvily na součinnosti zaměřené na podporu malých a středních farem v roce 2024. Slavnostního podpisu se zúčastnili zástupci všech šesti zdejších regionů, tedy ASZ Blansko, Brno, Břeclav, Hodonín, Vyškov a také nově vzniklé ASZ Znojmo. Jihomoravský kraj je důkazem, že si krajská samospráva uvědomuje význam organizací, jakou je ASZ ČR, a nezbytnost posilování regionálních farem a lokálních výrobků. 

Právě gastroturistika je odvětvím, na které se Jihomoravský kraj cíleně zaměřuje jako na důležitou a slibnou sféru podnikání. Hejtman připomněl, že už v současné době kraj podporuje přibližně jedenáct akcí, kde je nabízen zdarma prostor pro producenty regionálních potravin. V blízké budoucnosti mají být místní gastrofestivaly designovány a zorganizovány tak, aby nabízely lokálním výrobcům ještě lepší zázemí a příležitosti pro propagaci a prodej výrobků. Zástupci ASZ Znojmo zdůraznili, že takové události jsou pro ně nejenom možností k samotnému prodeji, ale především se jedná o potenciál k vytvoření nových zákazníků do budoucna.

Šebek potvrdil, že agroturistiku podporuje ASZ ČR dlouhodobě. Dokonce se jedná o téma, s nímž ASZ ČR před dvaceti lety začala, přestože v té době se jednalo o problematiku, kterou jiné subjekty spíše podceňovaly. Postupně se ale podařilo ukázat relevanci turistických návštěv farem. Jedná se totiž o jeden z funkčních způsobů, jak zvát obyvatele měst do venkovského prostoru. Díky agro a gastroturismu mohou návštěvníci regionů zažít a ochutnat to, co jiná místa nemohou poskytnout – do nabídky se dostávají pestré lokální produkty a místa, z čehož ve výsledku mohou těžit všichni. Turisté mohou navštívit lokality mimo turisticky přeexponované destinace, farmáři mohou dodat ubytovací kapacity a prodávat „ze dvora“ a region jako celek profituje z posílení místní ekonomiky. 

Takto zaměřený vývoj malých farem může usnadnit zpracovávání a výrobu hotových produktů přímo na farmě. S tím souvisí, že celková soběstačnost českého zemědělství může růst především díky menším hospodářstvím, která pečují o místní krajinu a jejichž členové mají motivaci v kraji zůstat a pokračovat ve výrobě kvalitních lokálních produktů. Struktura zemědělství založená na malých a středních farmách tak v důsledku zabraňuje jednomu z nebezpečných trendů, který ohrožuje současný český venkov, a sice skupování a sjednocování pozemků velkými holdingy.

Podle Šebka proto podepsané memorandum pomůže nejenom členům ASZ ČR. Ve výsledku může být prospěšné pro společnost jako takovou. Vysidlování venkova, jeho proměna v pouhou „noclehárnu“ kvůli nedostatku pracovních příležitostí na venkově, a následná polarizace městské a venkovské společnosti jsou problémy, o kterých se často píše, ale málokdy se k nim nabízí reálná řešení. Podpora regionálních farem, lokálních produktů a agroturismu může vypomoci místním ekonomikám a celkově dopomoci k tomu, aby se český venkov stal životaschopným a sebevědomým prostorem.

Mgr. Lukáš Senft, mediální oddělení ASZ ČR

Přečteno: 527x