V pondělí 27. listopadu podepsali hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich a předseda ASZ ČR Jaroslav Šebek memorandum o spolupráci. Jihomoravský kraj a ASZ ČR se také domluvily na součinnosti zaměřené na podporu malých a středních farem v roce 2024. Slavnostního podpisu se zúčastnili zástupci všech šesti zdejších regionů, tedy ASZ Blansko, Brno, Břeclav, Hodonín, Vyškov a také nově vzniklé ASZ Znojmo. Jihomoravský kraj je důkazem, že si krajská samospráva uvědomuje význam organizací, jakou je ASZ ČR, a nezbytnost posilování regionálních farem a lokálních výrobků.
Právě gastroturistika je odvětvím, na které se Jihomoravský kraj cíleně zaměřuje jako na důležitou a slibnou sféru podnikání. Hejtman připomněl, že už v současné době kraj podporuje přibližně jedenáct akcí, kde je nabízen zdarma prostor pro producenty regionálních potravin. V blízké budoucnosti mají být místní gastrofestivaly designovány a zorganizovány tak, aby nabízely lokálním výrobcům ještě lepší zázemí a příležitosti pro propagaci a prodej výrobků. Zástupci ASZ Znojmo zdůraznili, že takové události jsou pro ně nejenom možností k samotnému prodeji, ale především se jedná o potenciál k vytvoření nových zákazníků do budoucna.
Šebek potvrdil, že agroturistiku podporuje ASZ ČR dlouhodobě. Dokonce se jedná o téma, s nímž ASZ ČR před dvaceti lety začala, přestože v té době se jednalo o problematiku, kterou jiné subjekty spíše podceňovaly. Postupně se ale podařilo ukázat relevanci turistických návštěv farem. Jedná se totiž o jeden z funkčních způsobů, jak zvát obyvatele měst do venkovského prostoru. Díky agro a gastroturismu mohou návštěvníci regionů zažít a ochutnat to, co jiná místa nemohou poskytnout – do nabídky se dostávají pestré lokální produkty a místa, z čehož ve výsledku mohou těžit všichni. Turisté mohou navštívit lokality mimo turisticky přeexponované destinace, farmáři mohou dodat ubytovací kapacity a prodávat „ze dvora“ a region jako celek profituje z posílení místní ekonomiky.
Takto zaměřený vývoj malých farem může usnadnit zpracovávání a výrobu hotových produktů přímo na farmě. S tím souvisí, že celková soběstačnost českého zemědělství může růst především díky menším hospodářstvím, která pečují o místní krajinu a jejichž členové mají motivaci v kraji zůstat a pokračovat ve výrobě kvalitních lokálních produktů. Struktura zemědělství založená na malých a středních farmách tak v důsledku zabraňuje jednomu z nebezpečných trendů, který ohrožuje současný český venkov, a sice skupování a sjednocování pozemků velkými holdingy.
Podle Šebka proto podepsané memorandum pomůže nejenom členům ASZ ČR. Ve výsledku může být prospěšné pro společnost jako takovou. Vysidlování venkova, jeho proměna v pouhou „noclehárnu“ kvůli nedostatku pracovních příležitostí na venkově, a následná polarizace městské a venkovské společnosti jsou problémy, o kterých se často píše, ale málokdy se k nim nabízí reálná řešení. Podpora regionálních farem, lokálních produktů a agroturismu může vypomoci místním ekonomikám a celkově dopomoci k tomu, aby se český venkov stal životaschopným a sebevědomým prostorem.
Mgr. Lukáš Senft, mediální oddělení ASZ ČR