Návrhy pro SZIF: jak lépe informovat o dotacích

Lukáš  SenftLukáš Senft
Sdílejte článek
Návrhy pro SZIF: jak lépe informovat o dotacích

Jménem Předsednictva Asociace soukromého zemědělství ČR jsme se v polovině prosince obrátili na pana Petra Dlouhého, ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu. Žádali jsme jej o pravidelné a transparentní informování týkající se vyplácení dotací. Jako Asociace jsme tak reagovali na četné žádosti našich členů, kterým by takový informační servis značně usnadnil jejich vlastní činnost. Nyní navrhujeme konkrétní kroky, které by SZIF měl zařadit do své pravidelné komunikace se zemědělci.

Je chvályhodné, že i pan ředitel si je vědom značné nervozity zemědělců týkající se tématu vyplácení dotací. O tom svědčí i tisková zpráva SZIF z 5. ledna, kde porovnává stav výplaty dotací v rámci jednotné žádosti 2022 a 2023, a mimo jiné hovoří o potřebě kvalitního servisu pro zemědělce a o intenzivní spolupráci SZIF s nevládními organizacemi. Jsme si zároveň vědomi, že požadovaný týdenní reporting stavu administrace a stavu kontrol může být pro SZIF zatěžující. Na druhou stranu se domníváme, že pravidelné informování zemědělské veřejnosti o tak podstatné složce zemědělského hospodaření, jakou jsou dotace, musí být novým standardem v rámci zmiňovaného kvalitního servisu poskytovaného zemědělcům ze strany SZIF.

Odpověď na naši prosincovou žádost jsme obdrželi 21. prosince. Pan ředitel v ní uvádí, že zemědělská veřejnost je informována o zahájení vydávání rozhodnutí pomocí tiskových zpráv. Rovněž sděluje, že oproti původnímu harmonogramu začal SZIF vydávat dříve rozhodnutí na CIS chmel a cukrovku. SZIF k dnešnímu dni doposud vydal tři tiskové zprávy týkající se zahájení vydávání rozhodnutí:

  • 11. 2023 – informace o zahájení vydávání rozhodnutí BISS (24 296 žadatelů, cca 6 mld. Kč),
  • 12. 2023 – informace o zahájení vydávání rozhodnutí CIS – dojnice (1 717 žadatelů, 1,24 mld. Kč), masná telata (5 031 žadatelů, 490,1 mil. Kč) a schéma pro malé zemědělce (5 389 žadatelů, 99,4 mil. Kč),
  • 12. 2023 – informace o zahájení vydávání rozhodnutí ANC (21 532 žadatelů, 4,3 mld. Kč) a Natura 2000 na zemědělské půdě (740 žadatelů, 24 mil. Kč).

Informace o zahájení vydávání rozhodnutí je sice prospěšná, ale v dnešní napjaté atmosféře nijak veřejnost neuklidňuje. Spíše naopak, zemědělci jsou obecně informováni, že SZIF zahájil vydávání rozhodnutí, ale konkrétní čísla o stavu administrace chybí. Právě vykazování průběhu administrace jednotlivých dotací by přispělo k potřebnému zklidnění veřejnosti a jistě i ke snížení tlaku, který může být na SZIF vyvíjen v souvislosti s nevalnou ekonomickou situací v zemědělství.

Druhou oblastí, která s vydáváním rozhodnutí úzce souvisí, je průběh kontrol plnění podmínek dotačních opatření. Nevíme přesně, co brání SZIF zveřejňovat celkové počty a stav kontrol. Žádná legislativa poskytování těchto statistik nezakazuje. Slibované snížení počtu kontrol v souvislosti se zavedením AMS se neuskutečnilo. Naopak počet kontrol několikanásobně vzrostl a paradoxně některé subjekty jsou kontrolovány i několikrát ročně na totožná opatření, aniž by byl zjevný smysl takových opakovaných kontrol.

Od některých členů máme navíc zprávy o novém a zcela nestandardním způsobu provádění kontrol, kdy žadatel obdrží do datové schránky Oznámení o provedení kontroly na místě s uvedením data a času zahájení, které ale předchází samotnému vytvoření dokumentu. Prakticky to znamená, že v době doručení této informace do datové schránky již kontrola proběhla a zemědělec se jí nemohl zúčastnit, protože je informován ex-post. Téma způsobu provádění kontrol je pro nás zcela zásadní a rádi bychom se k němu s panem ředitelem sešli na samostatném jednání.

Z výše uvedených důvodů žádáme o pravidelné zveřejňování stavu administrace jednotlivých dotačních opatření v rámci jednotné žádosti 2023, a to s uvedením alespoň následujících informací:

  • Dotační opatření
  • Počet žadatelů v daném opatření
  • Finanční alokace v daném opatření v Kč
  • Datum zahájení vydávání rozhodnutí v daném opatření
  • Počet vydaných rozhodnutí a celková částka pokrývající tato rozhodnutí k datu zveřejnění informace o stavu administrace
  • Počet nevydaných rozhodnutí k datu zveřejnění informace o stavu administrace
    • z toho počet nevydaných rozhodnutí k datu zveřejnění informace o stavu administrace z důvodu neukončené kontroly na místě
  • Počet pravomocných rozhodnutí a celková částka pokrývající tato rozhodnutí k datu zveřejnění informace o stavu administrace
  • Počet proplacených rozhodnutí a celková částka pokrývající tato rozhodnutí k datu zveřejnění informace o stavu administrace

Vzhledem k rychlé dynamice, s jakou SZIF rozhodnutí vydává, se domníváme, že týdenní nebo alespoň čtrnáctidenní report tohoto charakteru by velmi přispěl ke zklidnění zemědělské veřejnosti a zároveň by byl ukázkou nového otevřeného přístupu SZIF směrem k zemědělcům.

Mgr. Lukáš Senft, mediální oddělení ASZ ČR

Přečteno: 620x