Pestrou krajinu vytváří sedláci

Sdílejte článek
Pestrou krajinu vytváří sedláci

Dostupnost potravin, zdravá krajina a konkurenceschopnost české potravinové produkce – to jsou témata, která se pravidelně probírají v médiích a veřejných debatách. Ti, kdo se každodenně starají o půdu v naší krajině a pravidelně dodávají zdravé potraviny, jsou čeští sedláci. Řada z nich si určila jako jedny z hlavních principů svého hospodaření odpovědný přístup ke krajině a péči o biodiverzitu. Právě na přístupy, které propojují ekonomickou prosperitu a šetrný vztah k přírodě, upozorňuje program Pestrá krajina organizovaný Asociací soukromého zemědělství ČR. V rámci slavnostního vyhlášení 23. ledna v aule České zemědělské univerzity v Praze proto bude oceněno hned několik výjimečných farem.

Letošní akce bude již šestým ročníkem programu Pestrá krajina, který si postupně získal popularitu mezi odbornou i laickou veřejností. Letos nad událostí převzali záštitu ministr zemědělství Marek Výborný a ministr životního prostředí Petr Hladík. Zástupci oceněných farem se akce zúčastní také proto, aby byli k dispozici pro otázky a rozhovory, a mohli tak představit své postupy, díky nimž se na jejich polích daří nejenom produkovat chutné potraviny, ale také udržovat pestrou a zdravou půdu. Moderátorka Simona Babčáková na pódium pozve rovněž odborníky, kteří představí nové poznatky týkající se biodiverzity a péče o krajinu.

Předseda ASZ ČR Jaroslav Šebek k tomu poznamenává: „Biodiverzita není jakýsi ‚přílepek‘ k zemědělské produkci, který se dělá tak nějak ‚navíc‘. Šetrné a udržitelné zemědělské hospodářství je naprostou nezbytností – a to nejenom podle světových odborníků a globálních organizací, protože udržování životaschopné půdy a zdravé krajiny je jedním ze základních principů tradičního selského hospodaření.“

Přestože jsou rodinné farmy v Česku stále považovány za okrajové typy hospodaření, západní Evropa na nich naopak staví současnost i budoucnost své zemědělské produkce. Oceněné farmy dokazují, že i v Česku existují inovativní a fascinující příklady dobré praxe, které propojují ekonomický úspěch s posilováním odolné a zdravé krajiny. A díky slavnostnímu předání se jejich inspirativní přínosy mohou dostat k zástupcům médií i k široké veřejnosti.

V případě zájmu zúčastnit se konference se, prosím, nahlaste na kontaktech hlavní kanceláře ASZ ČR, tel. 778 088 805, mail: kancelar@asz.cz nejpozději do 19. ledna 2024.

Více informací naleznete zde:

Pestrá krajina_pozvánka.pdf

Hlavní kancelář ASZ ČR

Přečteno: 602x