Farma Milošovice rodiny Cihlářových – další zlatá medaile v programu Pestrá krajina 2023

Sdílejte článek

Dalším zlatým medailistou šestého ročníku programu Asociace soukromého zemědělství ČR Pestrá krajina, který byl vyhlášen v lednu na konferenci konané v prostorách auly na ČZU v Praze-Suchdole, je Farma Milošovice rodiny Cihlářových (ASZ Benešov). Stejně jako ostatní ocenění vytváří i tato farma dalece nad rámec svých povinností taková opatření, která jsou mimořádným přínosem pro venkovskou krajinu.

Ve Středočeském kraji, na jihovýchodním okraji okresu Kutná Hora, mezi Milošovickým a Kounickým potokem, které se po krátké cestě líbeznou krajinou vlévají do řeky Sázavy, nalezneme malou vísku Milošovice s 19 obyvateli, kde žije a hospodaří rodina Cihlářových (ASZ Benešov). V Milošovicích, v podhůří Českomoravské vrchoviny, sedlačili předkové současného hospodáře od devatenáctého století a poctivou sedlačinou se živili až do padesátých let minulého století, do doby násilné komunistické kolektivizace. K rodinné tradici se mohl vrátit neoblomný dědeček dnešního hospodáře až v roce 1992. Vnuk Radek Cihlář převzal hospodaření spolu s manželkou Mirkou od rodičů v roce 1999 po ukončení studia na Vysoké škole zemědělské v Brně. „Naštěstí se děda Černý, který tu tehdy s babičkou hospodařil, dožil změny režimu a v roce 1992 spolu s mými rodiči na přerušenou tradici opět navázal,“ říká s vděčností a úctou k předkům Radek Cihlář.

Cihlář01Původní statek v obci již nemohl vyhovět rozvíjející se zemědělské činnosti a rozšířené obhospodařované výměře, proto se rodina rozhodla vystavět na vlastních pozemcích na okraji obce zcela nové sídlo spolu s hospodářskými objekty. Stavba nové farmy započala v roce 2003 a dnes můžeme konstatovat, že se záměr vydařil a splňuje nejen funkčnost, ale i malebně zapadá do okolní krajiny.

Cihlář03Z prvotních 22 hektarů dnes Cihlářovi disponují 76 hektary zemědělské půdy rozdělené do 26 půdních bloků v nadmořské výšce okolo 420 metrů. Protože obhospodařované pozemky jsou značně svažité a tím ohrožené vodní erozí, byla většina z nich zatravněna a nyní jsou využívány jako pastviny a louky. Z celkové výměry tvoří asi 25 hektarů orná půda, na které se pěstují krmné plodiny, zejména jetel, triticale, luskovinoobilné směsky, čirok a při každé příležitosti také meziplodiny. Vzhledem ke konfiguraci krajiny a nutnosti provedení protierozního zatravnění rozšířili Cihlářovi úspěšný chov mléčného skotu holštýnského plemene na 40 až 50 dojených krav. K tomu mají na pastvinách také menší stádo skotu masného plemene aubrac, několik koní, ovečky suffolk a oslíka. V průměru chovají až 120 kusů skotu. Na dvoře ještě potkáte pávy, slepičky, husy a jsou tu i voliéry s okrasnými bažanty a papoušky a kotce s králíky. Hlavní činnost je dnes na farmě zaměřena především na pastevní chov holštýnského skotu, do něhož je zapálená celá rodina. Cihlářovi se věnují také zpracování mléka a prodeji produktů přímo na farmě. Volný pohyb dojeného skotu po pastvinách má velmi pozitivní vliv na jeho celkový zdravotní stav a kondici, což se odráží i ve výborných výsledcích na chovatelských přehlídkách. Citlivý přístup rodiny ke zvířatům je patrný na první pohled, všechna jsou spokojená, klidná a mírná, bez náznaků plašení.

Cihlář07Farma sice funguje v konvenčním režimu hospodaření, ale zcela přirozeně se chová jako ekologicky certifikované hospodářství. K hnojení využívá pouze statkových a organických hnojiv a při ošetřování nevyužívá morforegulátory růstu ani fungicidy. Dává přednost přirozeně odolným a nepoléhavým odrůdám. Prostředky na ochranu rostlin využívá pouze u obilovin v případě, že plevele nezvládne omezit vláčením prutovými branami. Při zpracování půdy Cihlářovi omezují operace pouze na mělké, povrchové, bez použití orby, tak aby minimálně narušovaly prokořeněný půdní profil. Ke zdraví půdy a jejím funkcím přispívá i vhodný management postupného vypásání. „Na mnoha částech orné půdy zakládáme kvetoucí pásy a na svých pozemcích už několik let vysazujeme stromy, máme rádi staré odrůdy. V hůře přístupných místech nebojujeme s přirozenou sukcesí dřevin, ale naopak jí ponecháváme prostor. Stále více nás oslovuje ekologizace zemědělství, jejíž princip máme v plánu dále zavádět, i když bez jakékoliv certifikace,“ uvádí hlava rodiny. K zamezení přístupu přemnožené černé zvěře Cihlářovi trvale zabezpečili všechny pastviny elektrickými ohradníky, které jsou však prostupné pro menší, divoce žijící zvířata jako křepelky, zajíce, koroptve, bažanty a další. Tato aktivita má dvojí přínos, chrání pastviny před rozrýváním a napomáhá zvyšovat stavy drobné zvěře.

Hodnotitelská komise ocenila zejména přirozené hospodaření celé rodiny s citem pro krajinu, kvalitu půdy a neskutečně ohleduplný přístup ke zvířatům. Skromnost, otevřenost, úcta k předkům, zapálenost pro rodinné hospodaření i ochota a chuť k novým výzvám a plánům do budoucna, to jsou hodnoty, které jsou u Cihlářů opravdové. Proto se hodnotitelská komise rozhodla udělit farmě, která je mimo jiné držitelem ocenění Farma roku 2020, zlatou medaili v programu Pestrá krajina 2023.

Stanislav Rampas, člen hodnotitelské komise programu Pestrá krajina  

Přečteno: 739x