ASZ ČR nabízí vládě desatero kroků k efektivnější zemědělské politice

Sdílejte článek
ASZ ČR nabízí vládě desatero kroků k efektivnější zemědělské politice

Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) představila veřejnosti konkrétní a praktické desatero návrhů pro efektivní fungování českého zemědělství. Jedná se o souhrn podnětů, které ASZ ČR dlouhodobě navrhuje ve veřejných i politických diskuzích. S touto sadou návrhů seznámila ASZ ČR v minulých dnech rovněž zástupce vlády, včetně premiéra Petra Fialy a ministra zemědělství Marka Výborného. Navrhovaná řešení reagují na současné, ale i dlouhotrvající problémy českého zemědělství a mají být jedním ze základů pro další spolupráci mezi vládou a zástupci sedláků.

Cílem ASZ ČR je fungování zemědělského systému jako celku. Také proto se Asociace věnuje nejenom malým rodinným farmám, ale nabízí i postupy pro zlepšení farem střední velikosti. Jistota zajištění provozu, ale i hrozba jejich odkupu investičními společnostmi bez agrárních zájmů jsou bolestivými otazníky tuzemského zemědělství.

Podstatné přitom je, že situace středních farem není zhoršena redistributivní platbou, která je určena na prvních 150 hektarů. Ta výrazně pomáhá malým farmám – situace středních podniků by neměla být řešena na úkor malých hospodářství. Naopak relevantním opatřením, které navrhuje ASZ ČR s inspirací u ostatních států EU, je důsledné zastropování všech dotací tak, aby neodtékaly do gigantických podniků, ale byly dostupné v potřebné míře právě i středním hospodářstvím. Nezbytným nástrojem pro stabilizaci českého agrárního sektoru je pak i možnost sledování majetkového propojení – taková transparentnost by měla být samozřejmostí a dopomohla by k efektivnějšímu nastavování pravidel.

ASZ ČR věří ve spolupráci s vládní koalicí také proto, že vláda nastupovala po volbách do svých funkcí jako naděje na změny pro selský stav. Oproti mnoha svým předchůdcům totiž konečně začala uvažovat o zemědělské politice v intencích západních strategií. Ve svém vládním prohlášení postavila budoucnost na podpoře malých, středních a rodinných farem. Jaroslav Šebek, předseda ASZ ČR, k tomu poznamenal: „Očekáváme slíbenou politiku pro sedláky, důraznější plnění vládního prohlášení. Nechceme dotační tahanice ani další ústupky agrárním holdingům. Řada otázek, které aktuálně i dlouhodobě hýbou českou zemědělskou veřejností, by tím mohla být vyřešena.“

Také nad otázkou naplňování vládních prohlášení se zástupci Asociace sešli na konci ledna s premiérem Petrem Fialou. Setkání poskytlo naději, že někteří z vrcholných vládních představitelů sdílí podobný pohled na palčivá místa české zemědělské politiky a na možné směry, kudy by se české zemědělství mělo ubírat v následujících letech. ASZ ČR očekává, že se tento principiální pohled také více projeví v samotné činnosti a výsledků resortního ministerstva.

Na tiskové konferenci zástupci této stavovské organizace znovu zdůraznili, že očekávají jasné a klíčové změny, které byly koalicí slíbeny – v tomto směru má vláda podporu ASZ ČR a platí i nabídka spolupráce na nezbytných krocích k ozdravení českého zemědělství.

Desatero návrhů ASZ ČR.pdf

Předsednictvo ASZ ČR

Přečteno: 994x