Farmář: Traktory patří na pole. V Praze nejsou třeba

Sdílejte článek
Farmář: Traktory patří na pole. V Praze nejsou třeba

Majitel farmy Vraňany Milan Hanč o dnešní stávce zemědělců a o tom, co farmáři ve skutečnosti potřebují.

„Každý den nás tíží mnoho problémů v pěstování a chovu. V krizi jsme ode dne, kdy jsme se pro práci na poli, zahradě, skleníku rozhodli. Zázrak jsme nečekali, jen krásný život ve zdravém prostředí pro kvalitní potraviny. Děláme to, co dělali naši předci, slušnou práci za super život. Staráme se o pole a statky téměř bez dotací.

Dnes nás vysávají předpisy EU a hloupá byrokracie i v rámci ČR. Ničí nás v našich sezónách sklizně levné dovozy nekvalitních potravin obchodními řetězci, protože pořád cena je šik. Omezuje nás nevyrovnaná struktura zpracovatelského průmyslu, levně vyvážíme kvalitu a přidanou hodnotu dovážíme. Proto je česká drahota.

Pěstování řadu let omezujeme a soběstačnost je v ČR zakázaná, nahradili jsme ji dovozem a překupem. Stydíme se za kolegy, co přebalují dovezené potraviny pro obchodní řetězce, divíme se, jak dlouho toto celá Evropa vydrží.

Stáváme se jistě otroky civilizace, globální oteplování už na nás extrémně dopadá a brzy dopadne i na celou společnost. Můžeme psát hodiny o problémech, starostech, kontrolách a každodenních krizích, ale pokud vy sami osobně nebudete cítit správnost vašich rozhodnutí „odkud je to, co denně jíte”, tak traktory v Praze nic nevyřeší.

Problémy zemědělců jsou vážné po celém světě a změny bude potřeba řešit s nadhledem a úctou ke krajině. Další dotace pro agroholdingy problematiku nevyřeší. Zemědělství potřebuje nyní zvláštní i vaší pozornost. Chceme s vámi se všemi mluvit o naší práci u nás a ne že vás budeme omezovat nebo blokovat ve vaší práci. Děkujeme vám moc za vaši přízeň a podporu. Pečujeme i o vaší zemi.”

Zdroj: Neovlivni.cz

Přečteno: 237x