MZe: Některé dotace budou nově vypláceny na hektar, odpadne byrokracie

ČTK
Sdílejte článek
MZe: Některé dotace budou nově vypláceny na hektar, odpadne byrokracie

Dotace na biologickou ochranu plodin či produkci a zpracování vysokojakostních brambor budou nově vypláceny formou sazby na hektar plodin nebo kilogram brambor. Zemědělci tak už nebudou muset předkládat dokumenty, které by nárok na dotaci potvrzovaly, informovalo dnes ČTK v tiskové zprávě ministerstvo zemědělství (MZe). Tyto dotace jsou financovány z národních zdrojů. Změny podle MZe již platí.

Sazba pro producenty a zpracovatele brambor v režimu kvality Q CZ je nyní 61.457 korun na hektar, za kilogram zpracovaných brambor pak může žadatel získat 0,77 koruny. Ročně si pěstitelé podle MZe budou moci přijít na přibližně 50 milionů korun. V podpůrném programu Biologická ochrana rostlin jako náhrada chemické ochrany sazby závisí na druhu plodiny. Například za hektar rajčat ve skleníku je možné získat 792.000 korun, za okurky ve skleníku 714.000 korun a sazba u obilovin činí 1275 korun, informovalo MZe.

Za jednu sazenici chmele se pak sazba v programu Podpora prevence šíření virových a bakteriálních chorob chmele zvýšila o sedm korun na 22 korun. Snížil se také minimální počet sazenic na jeden hektar, a to z 2500 na 2200 kusů. Nová hranice podle MZe reaguje mimo jiné na to, že pěstitelé využívají výnosnější odrůdy chmele. MZe dále upraví sazby v programu Podpora na zajištění samostatných odrůdových zkoušek registrovaných odrůd polních plodin, které se naposledy změnily před sedmi lety, sdělilo v tiskové zprávě.

„Pro žadatele bylo časově a organizačně náročné předkládat doklady prokazující, že mají nárok na dotaci. Proto jsme se rozhodli zvolit pro ně jednodušší cestu a dotaci budeme nově vyplácet formou sazby na hektar biologicky chráněných plodin nebo kilogram brambor v režimu vysoké jakosti Q CZ,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Zdroj: ČTK

Přečteno: 189x