Zlínský kraj podpoří z nového programu regionální zemědělce, potravináře a vinaře

ČTK
Sdílejte článek
Zlínský kraj podpoří z nového programu regionální zemědělce, potravináře a vinaře

Zlínský kraj podpoří z nového dotačního programu regionální zemědělce, potravináře a vinaře. V rozpočtu kraje je pro program vyčleněno pět milionů korun. Podpoří se z něj zejména dlouhodobě udržitelný rozvoj zemědělství a tradiční potravinářské výroby v kraji, popularizace práce v zemědělství či využití typických regionálních produktů pro zvýšení návštěvnosti Zlínského kraje, řekla dnes novinářům náměstkyně hejtmana Hana Ančincová (Piráti).

„Chceme tím přispět k uchování a hlavně dalšímu rozvoji regionálního zemědělství a potravinářské výroby ve Zlínském kraji, ke zvýšení naší potravinové soběstačnosti a k rozvoji malých zemědělských a potravinářských firem nabízejících zdravé, kvalitní i cenově dostupné potraviny. Rádi bychom napomohli i ke zvýšení atraktivity Zlínského kraje pro návštěvníky odjinud tím, že podpoříme propojení zemědělství, výroby místních produktů a typických regionálních symbolů,“ uvedla Ančincová.

Kraj z programu podpoří například vzdělávací a informační akce spojené s ukázkami zemědělské výroby, propagaci zemědělského hospodaření a potravinářské výroby formou publikací, výukových materiálů či videospotů. „Podporováno bude i vytvoření systému využití regionálních potravin pro zásobování škol, zdravotnických a sociálních zařízení i dalších gastronomických provozů. Kraj finančně přispěje i na propagaci práce v zemědělství a potravinářské výroby na školách,“ uvedla Ančincová.

O dotaci ve výši 50.000 až 250.000 korun budou moci žádat právnické a fyzické osoby podnikající v zemědělství, vinařství a potravinářství, které zaměstnávají méně než 250 lidí. Dotaci mohou získat i komory, zájmová sdružení právnických osob, obce, jejich příspěvkové organizace a svazky obcí, obecně prospěšné společnosti, spolky či školy. Kraj bude přijímat žádosti od 25. března do 19. dubna.

Zdroj: ČTK

Přečteno: 145x