Asociace soukromého zemědělství se k případnému protestu zemědělců nepřipojí

ČTK
Sdílejte článek
Asociace soukromého zemědělství se k případnému protestu zemědělců nepřipojí

Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) se nepřidá k protestní akci, k jejíž přípravě ve čtvrtek vyzvali zástupci Agrární komory (AK ČR) a Zemědělského svazu (ZS). Asociace, která reprezentuje hlavně menší farmáře, má podle svého předsedy Jaroslava Šebka vlastní náměty jak podpořit zemědělství, řekl dnes ČTK. Za hlavní považuje podporu středně velkých zemědělských podniků.

Požadavky ASZ ČR se podle Šebka ve významné části liší od toho, co navrhuje AK ČR a ZS. K plánovanému protestu se proto určitě připojit nehodlá. „Máme svoje náměty na řešení a ty projednáváme s celou koalicí,“ uvedl.

Jako příklad toho, v čem se asociace rozchází s představiteli velkých zemědělských podniků, uvedl Šebek názor na zrušení danění zemědělských dotací. Takové opatření by podle něj pomohlo jen části farmářů. „Zrovna tak sociální podpory nepodpoří drtivou většinu zemědělců, kteří žádné zaměstnance nemají, jako jsou rodinné farmy nebo fyzické osoby podnikající formou OSVČ,“ upozornil.

Se zástupci velkých zemědělských podniků se asociace shoduje na kritice navýšeného zdanění půdy. Problém ale navrhuje řešit například podporou od Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu nebo přenastavením kritérií programu na rozvoj venkova, aby se podpora dostala k více subjektům.

Za důležité považuje předseda ASZ ČR podpořit středně velké firmy v oboru. „Je potřeba pomoci středním podnikům tím, že se zastropují dotace těm největším holdingům,“ uvedl Šebek. Podniky hospodařící na ploše větší než například 2000 hektarů by podle něj nad tuto rozlohu neměly dostávat veřejnou podporu a ušetřené peníze by se měly rozdělit mezi střední podniky.

Zástupci AK a ZS ve čtvrtek představili novinářům pět požadavků vůči Výbornému a vládě. Šebkovi vadí, že vůbec nezahrnují snížení byrokracie, které zemědělci čelí. „Přitom to bylo hlavní téma, proč evropští farmáři demonstrují,“ upozornil předseda ASZ ČR.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) má dnes odpoledne představit návrhy na podporu zemědělství, na kterých se shodla vládní koalice. Výsledky čtvrtečního jednání s ministrem označili představitelé AK ČR a ZS za zklamání a vyzvali farmáře, aby zahájili přípravu na protestní akce 7. března v Praze. „Pokud by pan ministr přišel opravdu s konkrétními návrhy, tak se ta demonstrace nemusí konat,“ uvedl ve čtvrtek předseda ZS Martin Pýcha.

Zdroj: ČTK

Přečteno: 409x