Farmáři můžou osít neprodukční plochy, rozhodla vláda. Zmenší se i jejich plocha

ČTK
Sdílejte článek
Farmáři můžou osít neprodukční plochy, rozhodla vláda. Zmenší se i jejich plocha

Zemědělci budou moci osít neprodukční plochy jetelem či vojtěškou. Snížit by se jim měla také administrativa, žadatelé o platby budou předkládat méně dokladů a zautomatizují se kontroly. Návrh ministra Marka Výborného (KDU-ČSL) přijala vláda na dnešním zasedání v Jablonci nad Nisou. Změnit se podle ministerstva mají také podmínky poskytování dotací, aby byly srozumitelnější.

„Schválili jsme, i na základě evropské dohody, že bude možné zasít víc půdy, ladem ji nezůstane ležet tolik. Logicky tím odpadají i kontroly,“ řekl Výborný po jednání kabinetu. Jde podle něj o třetí jednání vlády za sebou, na kterém ministři měnili podmínky pro hospodaření zemědělců.

Vláda dnes upravila podmínky pro přímé platby a schválila snížení rozlohy neprodukčních ploch o tři procenta na pět procent. Pro zemědělce to znamená, že ornou půdu, kterou měli původně vyhradit na neprodukční plochy, budou moct osít plodinami, na něž se váže dusík, například jetelem nebo vojtěškou. Mohou jim posloužit jako krmivo nebo k hnojení a zároveň to pomůže vytvářet biologickou diverzitu. Na přímých platbách mají zemědělci letos dostat podporu 20 miliard korun.

Původně museli zemědělci nechat ladem osm procent plochy, což bylo jednou z podmínek, aby měli nárok na vyplacení základní přímé platby ze společné zemědělské politiky (SZP). Evropská komise kvůli stížnostem zemědělcům ale částečně ustoupila a rozhodla, že udělí výjimku. Vláda dnes tuto výjimku pro přímé platby schválila.

Dále vláda schválila nařízení související se snižováním administrativní zátěže. Podmínku zapojení žadatele o platbu na dojnice nově splňuje například ekologický chov, kontrola mléčné užitkovosti a další režimy garantující kvalitu produkce mléka. Žadatele nezatíží předkládání dodatečných dokladů, protože kontrola bude automatická, na základě údajů z registrů. Upraví se i podmínky pro poskytování dotací, aby byly srozumitelnější a vůči žadatelům vstřícnější. Tiskový odbor ministerstva zemědělství na dotaz ČTK uvedl, že nařízení by mělo platit od 1. dubna.

Vláda schválila také dotaci, která bude platná až v roce 2025. Jde o podporu udržitelného hospodaření s fosforem a dusíkem a dostanou ji zemědělci při správném a vyváženém způsobu hnojení. Cílem dotace je zabránit přehnojování těmito látkami, nebo naopak omezit degradaci půdy pro nedostatek fosforu. Na dotaci by mělo být vyčleněno 200 milionů korun ročně.

Zdroj: ČTK

Přečteno: 136x