Pýcha: Čeští zemědělci se připojí k evropským protestům 20. března

ČTK
Sdílejte článek
Pýcha: Čeští zemědělci se připojí k evropským protestům 20. března

Čeští zemědělci se připojí k evropským protestům 20. března, řekl dnes ČTK předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. Protestní jízdy traktorů a další techniky se podle něj uskuteční po celé ČR i na hranicích. Uvedl, že návrhy na podporu zemědělství, které ve středu v Jablonci nad Nisou schválila vláda, představují sice posun správným směrem, k výraznému zlepšení situace českých zemědělců podle něj ale nepřispějí.

Protesty zemědělců se podle Pýchy budou konat u příležitosti jednání Evropské rady, které připadá na 21. března. „Zcela nepochybně vnímáme pozitivně, že se Česká republika přihlásila ke zmírnění podmínek pro vyčleňování orné půdy mimo produkci, ale nedojde-li zároveň k razantnímu řešení nestability evropského trhu s některými komoditami, včetně nekontrolovaných dovozů z Ruska přes třetí země, bude mít tato změna jen nepatrný dopad,“ uvedl Pýcha.

Zemědělci také požadují podporu zaměstnanosti na venkově, nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat a vrácení zdanění půdy na úroveň před konsolidačním balíčkem. Dalšími požadavky jsou nedanění evropských provozních dotací a omezení bezcelního dovozu zemědělských produktů ze zemí mimo Evropskou unii.

Zdroj: ČTK

Přečteno: 137x