EU zavede cla na některé zemědělské produkty z Ukrajiny, když jich bude moc

ČTK
Sdílejte článek
EU zavede cla na některé zemědělské produkty z Ukrajiny, když jich bude moc

Evropská unie znovu zavede cla na některé zemědělské produkty z Ukrajiny, pokud jejich dovoz překročí určité množství. Jinak ale bude i nadále pokračovat dovoz ukrajinských zemědělských produktů do EU bez cel a kvót. V noci na dnešek se na tom dohodli vyjednavači členských zemí a Evropského parlamentu. Dohodu ihned uvítal ukrajinský premiér Denys Šmyhal s tím, že umožní podporovat ukrajinské producenty a nadále pokračovat ve vývozu zboží.

EU cla zrušila po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022. Liberalizace obchodu mezi EU a Ukrajinou byla nyní prodloužena o rok, do 5. června 2025, uvedla ve svém prohlášení Rada EU. Přísnější omezení týkající se dovozu například obilí, která požadovalo Polsko či Německo, se do kompromisu nedostalo. Kompromisní znění dohody musí ještě formálně odsouhlasit Evropský parlament a členské státy.

„Předsednictví a vyjednavači Evropského parlamentu dosáhli předběžné dohody na obnovení pozastavení dovozních cel a kvót na ukrajinský vývoz do EU, do 5. června 2025,“ stojí v tiskové zprávě. „Tento krok potvrzuje neochvějnou politickou a ekonomickou podporu EU Ukrajině po dvou letech nevyprovokované a neoprávněné vojenské agrese Ruska,“ dodává Rada EU s tím, že se ale zároveň sedmadvacítka rozhodla posílit ochranu některých citlivých produktů, jako jsou drůbež, vejce, cukr, oves, kukuřice, krupice a med. Pro tyto produkty bude stanoveno množství, které je možné importovat bez proclení. Když bude tato kvóta překročena, bude se za další dovoz platit clo.

Evropská komise bude vývozy z Ukrajiny pravidelně sledovat a cla budou znovu zavedena, pokud dovoz daných produktů překročí průměrné importované množství z let 2022 a 2023. Jak k tomu podotkla agentura DPA, unie tím vychází vstříc zemědělcům, kteří v některých členských zemích proti bezcelnímu dovozu ukrajinských produktů protestovali.

Zdroj: ČTK

Přečteno: 115x