Druhý den summitu EU bude patřit zemědělství a eurozóně

ČTK
Sdílejte článek
Druhý den summitu EU bude patřit zemědělství a eurozóně

Hlavním tématem závěrečného summitu Evropské unie bude zemědělství a diskuse o omezení dovozu ruských a běloruských zemědělských produktů do Evropské unie. Příslušný návrh by měla dnes zveřejnit Evropská komise. Šéfové států a vlád zemí EU budou v Bruselu jednat také o dalších formách podpory evropských zemědělců, kteří v posledních měsících protestují v mnoha členských státech sedmadvacítky.

Česko bude na jednání zastupovat premiér Petr Fiala.

Lídři zemí platících eurem se na takzvaném eurosummitu sejdou s prezidentkou Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeovou. Členové eurozóny budou jednat o hospodářské a finanční situaci ve snaze úžeji koordinovat své makroekonomické politiky.

Šéfové států a vlád se ale budou zabývat také děním na Haiti, kde se koncem února proti vládě vzbouřily gangy, které už několik let ovládají části této země. Karibskou zemí teď zmítají nepokoje a násilnosti.

O možnosti uvalení cel na ruské a běloruské obilí už ve čtvrtek hovořila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Návrh podle ní zabrání tomu, aby ruské obilí destabilizovalo unijní trh, a rovněž znemožní Rusku, které už přes dva roky vede agresi vůči sousední Ukrajině, využívat výnosy z vývozu těchto produktů do EU.

Zdroj: ČTK

Přečteno: 132x