Vzpomínková akce - obětem komunismu

Sdílejte článek

Na Karlštejnsku vyjedou v sobotu 24. 4. 2010 historické vlaky, součástí programu bude také Ekumenická pieta k uctění památky politických vězňů totalitních režimů. Tu v Mořině, u lomu „Trestanecký“, pořádá Asociace soukromých zemědělců, společně s Českobratrskou církví evangelickou, Konfederací politických vězňů, obcí Mořina a MAS Karlštejnsko, o.s..

Historické vlaky pojedou v Karlštejnsku

V sobotu 24.4.2010 vyjedou na železniční tratě Karlštejnska 3 zvláštní historické vlaky. Budou jednou z částí projektu Karlštejnské linkyã, který realizuje MAS Karlštejnsko, o.s., za finanční podpory Středočeského kraje a dalších partnerů.

První z nich, spěšný vlak „Dolní Berounka“, vyjede z nádraží Praha Smíchov v 7:22 hodin a přiveze do Karlštejnska turisty z Prahy a Středních Čech. V Řevnicích do něj přistoupí další skupiny turistů i široká veřejnost. Společně s kapelou Třehusk se vydají v 8:20 na cestu do Karlštejna, Berouna, Králova Dvora a Zdic (příjezd 9:04). Ve Zdicích vlak zajede do vznikajícího muzea Výtopna Zdice, kde pro ně bude mimořádně zpřístupněna expozice historické silniční i železniční techniky.

Druhý historický spěšný vlak „Karel IV“ vyjede v 10:10 ze Zdic a projede Karlštejnskem křížem krážem. Přes Lochovice, Hostomice pod Brdy, Všeradice a Karlštejn dorazí v 11:48 do Berouna. Zajede až k pivovaru Berounský medvěd. Tady bude pro cestující připraven oběd a po něm, ve 12:55 se pak spěšný vlak „Karel IV“ vydá na další cestu do Loděnice, Nučic a Mořiny.

Na Kladensko nučické dráze, dnes vlečce Lomů Mořina, spol. s r.o., nemohou cestující osobních vlaků vystupovat jako tomu bylo dříve. Z Nučic do Mořiny a zpět proto pojedou cestující autobusy, možná i historickými.

V Mořině se mohou účastníci jízdy zúčastnit Mořinských šlapaček v lomu „Čížovec“ nebo Ekumenické piety k uctění památky politických vězňů totalitních režimů. Tu v Mořině, u lomu „Trestanecký“, pořádá Asociace soukromých zemědělců, společně s Českobratrskou církví evangelickou, Konfederací politických vězňů, obcí Mořina a MAS Karlštejnsko, o.s..

V průběhu jízdy vlaků Karlštejnských linekã, mohou cestující vystoupit na řadě dalších míst (viz jízdní řády), vydávat se krajinou na výlety a poutě, podle vlastního zájmu, na jiných místech pak zase do historických vlaků znova nastoupit.

Třetí historický spěšný vlak „Velká Amerika“ se vydá na svou cestu v 15:58 z Nučic, přípojné autobusy z Mořiny do Nučic v 15:30. Přes Loděnici a Beroun přijede v 16:45 do Karlštejna, kde hodinu počká na své pasažéry, roztoulané po kraji a v 17:45 vyjede ku Praze.

V 18:33 se s nimi rozloučí na nádraží Praha Smíchov, s přáním brzkého shledání při dalších jízdách, v rámci projektu Karlštejnské linkyã.

Cestující tentokrát povezou motorové vozy M 262.0 „Kredenc“ z roku 1947 společně s vozy 3. třídy Ce „Rybák“ z roku 1946.

Rezervaci 250 míst ve vlacích a bližší informace získáte z jízdních řádů, u pořadatele Karlštejnských linek na e-mailu cenuaWc7%dnB2cj_5gFu5YUS2fns2W7g8, tel. +420739364039. Také ne webových stránkách MAS Karlštejnsko, o.s. www.karlstejnskomas.cz, webových stránkách Středočeského kraje www.kr-stredocesky.cz nebo na webových stránkách obcí a partnerů projektu.

Jízdní řády vlaků:

Vlak 1Otevřít
Vlak 2Otevřít
Vlak 3Otevřít
Přečteno: 340x