Ekumenická pieta k uctění památky politických vězňů totalitních režimů

Sdílejte článek

Již zítra se koná společné setkání a Ekumenická pieta v obci Mořina na okrese Beroun sobotu 24. 4. 2010 od 14:15 hodin. Ekumenická pieta proběhne přímo v prostoru lomů Trestanecký a Velká Amerika.

Piety se kromě představitelů pořádajících institucí, synodního seniora ČCE Mgr. Joela Rumla, předsedy ASZ ČR ing. Stanislava Němce, senátora Jiřího Oberfalzera, předsedy ASZ ČR Beroun a člena MAS Karlštejnsko Josefa Stehlíka, místopředsedy MAS Karlštejnsko Radomíra Hanačíka a starosty obce Mořina Vojtěcha Štičky zúčastní řada představitelů veřejného a kulturního života.

Bývalý trestanecký lom v sousedství Velké Ameriky u obce Mořina na Berounsku se stal symbolem krutosti a nelidskosti minulého režimu. Turisté a trampové ho znají spíše pod názvem Mexiko. Ti, kteří v něm museli strávit část svého života, mu však neřeknou jinak než Český Mauthausen. Kolem dvou tisíc převážně politických vězňů v něm trpělo v podmínkách, které si dnes dokáže málokdo představit. Téměř všichni z nich skončili po několika týdnech v něm strávených v pankrácké nemocnici. A ti, kteří přežili, nechali jako věčný apel na lidskou paměť a svědomí u trestaneckého lomu vztyčit pomník.

Součástí Ekumenické piety bude jízda zvláštními historickými spěšnými vlaky „Dolní Berounka“, „Karel IV“ a „Velká Amerika“. Historické Karlštejnské linky odjíždějí z nádraží Praha - Smíchov. Cestou je možno shlédnout řadu zajímavostí, například muzeum železniční a silniční techniky ve Výtopně Zdice, Museum pravěku ve Všeradicích nebo pivovar Berounský medvěd.

Kontaktní osoba: ing. Jaroslav Šebek,

Telefon: 777 032 332

e-mail: 58Ey9-5nTlrlV94WH8FJO1p

Přečteno: 407x