Pomník a současnost

Sdílejte článek

Veřejná sbírka, kterou vyhlásila ASZ ČR v roce 2002 za účelem shromáždění finančních prostředků potřebných k realizaci pomníku obětem komunistické kolektivizace zemědělství, se pomalu blíží svému závěru. Autorem díla, které bude představovat trs rašícího osení spoutaného ostnatým drátem je akademický sochař Jiří Plieštik. Pomník bude stát před budovou Ministerstva zemědělství ČR v Praze na Těšnově.

Během trvání komunistického režimu, především pak v 50.-tých letech min. století probíhala plošná likvidace selského stavu vČechách a na Moravě. Soudruzi po sovětském vzoru aktivně prováděli na venkově násilnou kolektivizaci zemědělství, která spočívala vbezostyšném zabírání veškerého selského majetku, který nahospodařili celé generace sedláků. Vše samozřejmě probíhalo „ve prospěch lidu“. Takřka ze dne na den, bez jakéhokoli dovolání byli „kulaci odhaleni“ jako zlo národa a následovala jejich cílená perzekuce zavíráním do komunistických lágrů či násilným vystěhováváním celých rodinami daleko odrodných vesnic.

Členové Asociace a další přispěvatelé do této sbírky, však nechtějí, aby tato minulost byla zapomenuta. Zvláště pak, je-li zde stálé nebezpečí komunismu. Desítky poslanců vnašem zákonodárném sboru a další lidé ve vysokých funkcích za stranu, která nikdy neztratila kontinuitu s předchozí politikou, přímo odpovědnou za tyto skutky, jsou totiž realitou. Setrvalá snaha o konzervaci socialistického venkova a způsobů hospodaření bez odpovědného vlastníka je patrná celých 14 let od doby, kdy byl tento režim poražen. Důkazem je například letitá malá vůle povinných subjektů vracet záborovaný selský majetek či transformační podíly a naplňovat tak platné restituční a transformační zákony. Bolševiky prolezlé české soudnictví a obecná nevymahatelnost práva je dalším smutným faktem. Nechuť zajistit skutečnou spravedlivou nápravu těchto majetkových a morálních křivd je však bohužel zřejmé ve valné částinašeho politického spektra. Proto význam vzniku takového pietního místa vsoučasné době velmi roste.

ASZ ČR se vtéto záležitosti také spojila sÚřadem pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu. Máme tak kdispozici řadu původních materiálů ÚV KSČ, které nabízejí varianty systematických postupů „klikvidaci vesnických boháčů“ nebo „k očistě škol od dětí kulaků“. Zajímavé jsou také jmenné seznamy stovek a stovek postižených sedláků zkaždého kraje. Každý syn či vnuk perzekuovaného sedláka si musí být vědom této temné historie. ASZ ČR proto přikládá celé akci velký význam.

Pomník bude na jaře

Krátce ktechnickému zajištění projektu: vprosinci minulého roku bylo podána žádost o stavební povolení podložená zkompletovanou dokumentací. Vzhledem ktomu, že pomník se bude nacházet na kapacitně vytíženém místě nad Těšnovským tunelem, bylo zapotřebí vypracovat několik statických a dalších posouzení. Uplynulý půlrok byl proto věnován získávání potřebných vyjádření dotčených státních orgánů a řady dalších povolení, kterých bylo vzhledem kexponovanému místu u Hlávkova mostu zapotřebí velmi mnoho.

Pokud proběhne stavební řízení bez větších komplikací, předpokládáme umístění pomníku vprvní polovině letošního roku. Současně dojde také k dalším stavebním úpravám pozemku. Půjde o celkovou úpravu terénu a zeleně, vybudování přístupových schodů, dělící zídky a uložení pamětní desky. Tyto úpravy bude zajištovat Magistrát hlavního města Prahy, jež je vlastníkem pozemku a který se rozhodl také podílet na této významné akci.

Do současné doby bylo veřejnou sbírkou shromážděno již přes 90% potřebných finančních prostředků na sochu pomníku. Část peněz však ještě stále chybí. ASZ ČR se proto obrací na ostatní čtenáře, především pak na soukromé zemědělce, o pomoc na úplném dokončení této sbírky.

Asociace zároveň velmi děkuje stovkám dosavadních přispěvatelů, kteří pochopili hluboký význam této akce. Všichni dárci budou uvedeni na seznamu, který bude symbolicky vsazen do základu pomníku.

Příspěvky prosíme zasílejte na uvedené číslo bankovního účtu: 35-0202 571 389/0800, Česká spořitelna, a. s., Praha 8. Složenky lze získat telefonicky na čísle 266/793 584-6 nebo písemně vkanceláři ASZ ČR, na adrese Dělnická 12, Praha 7, 170 00.

Ing. Jaroslav Šebek

Zdroj: ASZ ČR

Přečteno: 257x
Katalog farem