Farmářské slavností se těší velké oblibě, snad přinesou zemědělský dorost

Sdílejte článek
Farmářské slavností se těší velké oblibě, snad přinesou zemědělský dorost

Asociace soukromého zemědělství ČR je spolupořadatelem cyklu workshopů pro rodiny s dětmi, které se konají na vybraných českých farmách. Od úspěšného projektu Farmářských slavností si slibuje větší zájem o kvalitní potraviny domácí produkce a podporu českých sedláků. Doufá však, že život na farmě také uchvátí některé malé návštěvníky natolik, že by mohli zauvažovat, že se jednou sami stanou zemědělci.

„Zájem o práci v zemědělství je po letech špatného socialistického kolektivního hospodaření ve družstvech stále malý. S nedostatkem studentů a učňů se potýkají všechny odborné školy, a tak není divu, že dostatek zájemců o studium nemají ani ty zemědělské,“ vysvětlil předseda Asociace soukromého zemědělství (ASZ ČR) Josef Stehlík a dodal, že je potřeba ukázat veřejnosti, že čeští sedláci jsou moderními podnikateli dobře pečujícími o svá hospodářství. 

Asociace si uvědomuje, že je nutné v Česku obnovit vztah ke krajině a k půdě. Ten chybí zejména u mladé generace, a tak vážně hrozí, že v budoucnu nastane nedostatek farmářů. Někteří členové Asociace proto začali spolupracovat se zemědělskými školami a nabízí jejich žákům praxi v hospodářství. Menší děti se zase mohou seznámit s tím, jak vypadá život na statku třeba při Farmářských slavnostech. „Pro mnoho z nich je to vůbec první kontakt s hospodářskými zvířaty. Poučný program připravujeme s ohledem na jejich věk a doplňujeme jej řadou zajímavých doprovodných akcí spojených s farmařením. Přiznejme, že i rodiče si někdy rádi připomenou pozapomenuté znalosti z hodin biologie. Rozhodně se však nikdo nenudí a celá rodina spolu stráví báječný den, “ přiblížila průběh slavností Helena Neumannová z pořádajícího občanského sdružení Tři věže, které se na zábavné a naučné stezky pro rodiče s dětmi specializuje.

Znovuobnovení dobrého vztahů české veřejnosti k venkovu si stanovilo za jednu ze svých priorit i Ministerstvo zemědělství ČR, a proto seriál Farmářských slavností podporuje. Záštitu nad celým cyklem převzal ministr zemědělství Ivan Fuksa. Zatím se uskutečnily první dvě slavnosti a dohromady je navštívilo více než dvanáct tisíc lidí. „Jestli Farmářské slavnosti skutečně přispějí k popularitě práce v zemědělství, uvidíme až za pár let. Co je však jisté, že návštěvníci na vlastní oči vidí, že farmy jsou moderní fungující rodinné podniky a sedláků je za co si vážit,“ uvedl Josef Stehlík. 

Nejbližší Farmářskou slavnost bude hostit v sobotu 28. května ekologické hospodářství v Kunclově mlýně nedaleko Sedlčan. Poslední se odehraje v rámci listopadových Svatomartinských slavností v Národním zemědělském muzeu v Praze. Více informací naleznete na webových stránkách www.farmarskeslavnosti.cz.

Kontakty:

Ing. Josef Stehlík, předseda ASZ ČR
tel.: 731 471 572
e-mail: ingjstehlik@seznam.cz

 

Ing. Jaroslav Šebek, tajemník ASZ ČR

tel.: 777 032 332

e-mail: 58Ey9-5nTlrlV94WH8FJO1p

Přečteno: 332x