Otevřený dopis ministrům financí a zemědělství

Sdílejte článek

Vážený pane ministře zemědělství,

Vážený pane ministře financí,

Asociace soukromého zemědělství ČR vyjadřuje své znepokojení nad aktuální situací kolem administrace „Zelené nafty“. Dle platné novely zákona agendu žádostí o vratky spotřební daně zemědělcům nyní povedou Celní úřady.

Od mnoha našich členů se však dozvídám, že dosud plošně nedošlo k předání potřebné dokumentace zFinančních úřadů na Celní úřady. Jestliže se oba tyto orgány státní správy společně nacházejí vgesci stejného ministerstva, apeluji zde na ministra financí, aby urychleně přijal potřebná opatření. Na řadě regionů by podle vlastních slov úředníků Celních úřadů měli tuto dokumentaci obdržet nejdříve vprůběhu února. Mnohé Celní úřady dokonce zatím ani nedisponují základním přehledem žádajících zemědělských subjektů.

U velkého počtu zemědělců často dochází během roku ke změnám vdržbě pozemků a sedláci by podle zjištěných informací museli předkládat nová potvrzení o užívaných pozemcích ze Zemědělských agentur. Tato nová potvrzení vyžadovaná vsouvislosti spřesunem administrace na Celní úřady považuji za zbytečné zatěžování zemědělců další byrokracií. Občan by neměl být zapojován do těchto úředních opatření, která jsou vpodstatě pouze vnitřní záležitostí ministerstev.

Upozorňuji také, že Zem. agentury v důsledku trvajících problémů sdaty vEvidencích půdních bloků, nechtějí nebo nemohou tato potvrzení zatím vydávat. Současný stav proto zřejmě ztíží řadě sedláků uplatnit tyto odpočty vnejbližším možném termínu.

Zákon o spotřební dani je platný a bylo by žádoucí, aby občané mohli uplatnit nárok na vrácení spotřební daně bez průtahů a bez navyšování administrativních opatření spojených spřesunem agendy na Celní úřady.

Vážení páni ministři zemědělství a financí, vzhledem kvýše uvedenému, si Vás dovoluji požádat, aby jste vrámci svých kompetencí zajistili vzájemný a hladký soulad všech potřebných meziresortních opatření, které umožní zemědělcům bezproblémové naplnění vyhlášky č. 433/2003 Sb. o vratkách spotřební daně ze Zelené nafty.

S pozdravem

Ing. Stanislav Němec

Předseda ASZ ČR, 1.2.2004

Zdroj: ASZ ČR

Přečteno: 269x
Katalog farem