O semináře Zemědělství a myslivost je velký zájem

Sdílejte článek

Právě proběhla první etapa seminářů Zemědělství a myslivost, pořádaná Asociací soukromého zemědělství ČR a její komoditní Radou pro lesy a myslivost. Téměř tři desítky těchto seminářů probíhají od začátku března do poloviny května v jednotlivých regionálních organizacích ASZ ČR.

Jsou zaměřené zejména na stávající mysliveckou činnost a určené především zemědělcům a vlastníkům pozemků. Kladou si za cíl poskytnout odborné rady a kvalitní informace ohledně současného zákona o myslivosti. Radí, jak se vyvarovat případných legislativních chyb. 

Z již proběhlých seminářů, o které je ze strany veřejnosti nebývalý zájem, jasně vyplývá, že zemědělcům není lhostejné, co se na jejich pozemku nebo na pozemku, na němž zemědělsky hospodaří, odehrává v souvislosti s mysliveckou činností. Mají zájem aktivně se účastnit práce v honebních společenstvech a získat tak právo vyjadřovat se k tomu, jakým způsobem se bude v honitbě myslivecky hospodařit. Vítají proto informace přednášejících (v čele se zástupcem komoditní Rady pro lesy a myslivost ASZ ČR Josefem Plzákem) o tom, jak se stát členy honebních společenstev a jak zde efektivně prosazovat své legitimní zájmy a nároky.

O semináře Zemědělství a myslivost je velký zájemVelké pozornosti zemědělců se těší také téma uplatňování nároků na náhradu za škody způsobené zvěří na pozemcích a zemědělských porostech. Věnuje se mu soudní znalec v tomto oboru Igor Hájek. Vysvětluje, jak systematicky a hlavně účinně řešit tyto škody, jak jednat s orgány státní správy a jak naplnit literu zákona, který je vůči vlastníkům zemědělských pozemků při vymáhání škod velmi přísný. Z diskusí na toto téma jednoznačně vyplývá, že při uplatňování svých zákonných práv je pro vlastníky pozemků největším problémem neznalost mysliveckých právních předpisů.

Anketa, která mezi přítomnými na školení probíhá, a kterou se Asociace snaží zmapovat současný stav myslivosti, je velmi podnětná. Prozrazuje zejména, že současná myslivost je řízena převážně starší generací, v některých mysliveckých sdruženích je věkový průměr přes šedesát let. To, bohužel, způsobuje celou řadu problémů nejen v oblasti lovu, ale také v řízení myslivosti. Neproběhla tak potřebná transformace, která by přinesla zásadní změny.

Z diskuse s uživateli pozemků v průběhu seminářů také vyplývá, že mají zájem získávat do mysliveckých řad mladé zemědělce, umožnit jim získání loveckého lístku, případně zkoušky pro myslivecké hospodáře – vše cíleně specializované pro zemědělce. Chtějí doplňovat myslivecké řady novými myslivci se vztahem k půdě, krajině, přírodě a myslivosti. Věří, že takoví myslivci budou ochránci a pečovateli, ne pouze lovci, kteří vidí jen ulovenou trofej.

První poznatky tedy naznačují, že našim zemědělcům chybí informační a konzultační servis, který jim pomůže odbornými radami. To by měl být stěžejní úkol pro nově se tvořící mysliveckou organizaci při Asociaci soukromého zemědělství ČR.

Šárka Gorgoňová, hlavní kancelář ASZ ČR

Přečteno: 352x